Pažitka
Název:

Svíčková na smetaně s hrnkovým knedlíkem


Svíčková na smetaně s hrnkovým knedlíkem


Ingredience:
Svíčková:
pravá hovězí svíčková (nebo hovězí maso zadní)750 g
mrkev150 g
celer150 g
petržel75 g
větší cibule1 ks
slanina nakrájená na úzké klínky50 g
máslo150 g
sádlo150 g
sůl dle chuti
mletý pepř špetka
celý pepř pár kuliček
nové koření pár kuliček
bobkový list1 ks
tymián špetka
citrónová šťáva pár kapek
cukr dle potřeby
plnotučná hořčice100 g
hladká mouka + voda dle potřeby
šlehačka (příp. mléko na zředění)250 ml
citron (nakrájený na plátky)1 ks
brusinkový kompot dle chuti
Knedlíky:
vejce2 ks
starší pečivo2 ks
polohrubá mouka1 hrnek
mléko1 hrnek
petržel hrstka
sůl1 lžička
hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání hrnečků
Postup přípravy:

Maso krájíme přes vlákna. Na talíři dozdobíme šlehačkou, plátkem citrónu a brusinkovým kompotem.

Připravíme si všechny potřebné suroviny a můžeme začít!

Kořenovou zeleninu omyjeme, očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Polovinu smíchané zeleniny odložíme na druhý den do lednice. Maso odblaníme. 1/2 špeku nakrájíme na klínky, zbylý dáme opět do lednice na druhý den. Úzkým nožem prořízneme maso po vláknech. Pomocí prstu otvor zvětšíme a špek vložíme dovnitř.

Maso vložíme do mísy, nebo hrnce, na který máme pokličku a zahrneme zeleninou. Zasypeme 1/2 nakrájené cibule. Druhou polovinu opět vložíme do lednice na druhý den. Připravíme si koření. Kuličky jalovce, nového koření, pepře, bobkový list a tymián vložíme buď do sáčku z netkané textilie, nebo ho vložíme do "sítka" na sypaný čaj. Zeleninu s masem a "sáčkem" s kořením osolíme, opepříme a zalijeme octem a vodou v poměru 1:3.

Přikryjeme pokličkou a dáme odležet do druhého dne do lednice, či na balkón, pokud nemrzne. V kastrolu, který lze vložit do trouby, rozpálíme sádlo. Na něm restujeme zeleninu, kterou jsme měli v lednici, restujeme do červena. Přidáme i druhou polovinu cibule, přihodíme  druhou polovinu špeku nakrájeného na kostičky. Vše spolu restujeme, než se špek částečně rozpustí.

Zarestujeme i 3 plátky citrónu a hořčici. Vložíme naložené maso, zalijeme nálevem spolu se zeleninou a "sáčkem" s kořením. Podle potřeby dolijeme vodu, provaříme a vložíme do vyhřáté trouby přiklopené péci - dusit. Podléváme, podle potřeby (já jsem nepodléval). Maso čas od času obracíme.

Mezi dušením si připravíme knedlíky. 3 stejné hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, petržel nasekáme. Do mísy nasypeme mouku, zalijeme mlékem, přidáme petržel a sůl. Důkladně promícháme, oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi. Tou naplníme hrnky do 3/4 a vložíme do velkého hrnce s vařící vodou tak, aby hladina vody byla cca do 1/3 výšky hrnků. Přiklopíme pokličkou a vaříme 25 minut na mírném plameni. Neodklápíme!

Po uplynutí 25 minut hrníčky položíme na bok a čekáme, až se samy uvolní. (opravdu vypadnou) :-)

Když je uvařené maso, vyjmeme ho z omáčky, kterou povaříme už opět na plotně. 

Mezitím si důkladně rozmícháme vodu spolu s hladkou moukou. Vyjmeme sáček s kořením a mouku vmícháme do omáčky. Povaříme minimálně 15 minut. Nalijeme smetanu a opět povaříme. Případně zředíme mlékem, (já jsem neředil). Dochutíme cukrem, šťávou ze zbylého citrónu, dosolíme a zjemníme máslem, krátce povaříme a rozmixujeme, aby byla omáčka hladká, popřípadě propasírujeme.

 


PŘEJI DOBROU (ČESKOU) CHUŤ !

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno