Ingredience: | |
kuřecí prso | 1 ks |
cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
zázvor | cca 1 cm |
zelená paprika | 1/2 ks |
červená paprika | 1/2 ks |
ananas (může být i kompotovaný) | cca 2 - 3 plátky |
škrob (kukuřičný, bramborový nebo tapiokový) | 1/2 hrnku |
sojová omáčka | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
olej | na smažení |
studená voda | dle potřeby |
Omáčka: | |
kvalitní kečup | 1/2 hrnku |
voda | 1/2 hrnku |
třtinový cukr | 2 - 3 lžíce |
jablečný ocet | 2 - 3 lžíce |
sojová omáčka | 2 lžíce |
škrob | na zahuštění |
Opět jsem byla oslovena společností Bzenecký ocet, abych pro jejich web o vaření s octem Milujeme ocet, připravila několik receptů. A jelikož u vás čtenářů zvítězil jako první v anketě recept na asijské Sweet&Sour Chicken, zde ho máte. Použila jsem v něm ocet kvasný jablečný, který je celkem jemný a zároveň i zdravý.
Omáčku Sweet&Sour můžete použít i na vepřové.
Kuřecí maso a ananas nakrájejte na kousky velikosti sousta, papriky na čtverečky cca 2x2 cm, cibuli na měsíčky a česnek se zázvorem posekejte najemno.
Škrob rozmíchejte s trochou vody a sójovou omáčkou na hustší těstíčko (podobné jako lívancové) a vložte do něj osolené kousky masa. Důkladně je ve směsi obalte a nechte 15 minut odpočinout.
Připravte si z uvedených surovin omáčku, důkladně ji promíchejte, případně dochuťte. Měla by být výrazně sladkokyselá. Kdo by připravoval z kompotovaného ananasu, může vodu zkombinovat se šťávou z kompotu.
V hlubší pánvi rozpalte větší množství oleje na smažení kousků kuřecího masa. Do druhé pánve nalijte oleje pouze cca 1 PL a orestujte na ní dokřupava kousky zeleniny, ananasu i s česnekem a zázvorem. Během té doby smažte kuřecí maso. Dávejte ho do oleje postupně, každý kousek zvlášť, ať se nepřilepí k sobě. Osmažte dozlatova ze všech stran a vyndávejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
K orestované zelenině vlijte omáčku, prohřejte, dochuťte a vmíchejte kuřecí kousky. Maso nesmí v omáčce zůstat dlouho, jinak nebude křupavé a změkne. Takže podávejte ihned a s rýží.
Podrobné info: