Pažitka
Název:

Tapas


Tapas


Ingredience:
Španělská tortilla:
brambory250 g
olivový olej2 lžíce
máslo1 lžíce
červená cibule1 ks
česnek1 stroužek
rozmarýn snítka
vejce6 - 8 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo na vymazání formy
Závitky z pečených lilků plněné ricottou:
střední lilek1 ks
olivový olej4 lžíce
česnek1 stroužek
čerstvě mletý pepř dle chuti
ricotta1 ks
sušená rajčata naložená v oleji3 ks
vlašské ořechy hrst
šalvěj2 lístky
mořská sůl dle chuti
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem:
malé bagetky2 ks
lučina80 g
žervé80 g
sušená rajčata naložená v oleji3 ks
bazalka8 lístků
mořská sůl dle chuti
Jamon Serrano1 balení
lístky šalvěje hrst
olivový olej2 lžíce
máslo1 lžíce
K podávání:
sýr Manchego dle chuti
chorizo dle chuti
olivový olej dle chuti
červené víno dle chuti
zelené a černé olivy dle chuti
Jamon Serrano dle chuti
Postup přípravy:

Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví  tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější. A protože právě v Lidlu probíhá Španělský týden, máte dobrou příležitost si doma udělat tapas podle vaší chuti.

Španělská tortilla

1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.

2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.

3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.

4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.

5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).

Závitky z pečených lilků plněné ricottou

1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.

2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty, než začne lehce zlátnout.

3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.

4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.

Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem

1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.

2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.

3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy.  Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.

4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno