Pažitka
Název:

Tartaletky s rebarborovým pyré


Tartaletky s rebarborovým pyré


Ingredience:
Korpusy:
celozrnná špaldová/pšeničná mouka250 g
třtinový cukr50 g
vejce1 ks
změklé máslo120 g
sůl špetka
Náplň:
oloupaná nakrájená rebarbora1 kg
třtinový cukr120 g
skořice/hřebíček/muškátový květ dle chuti
jedlé květy na ozdobu
Postup přípravy:

Něco na zub pro ty moje kluky. A nelekejte se, rebarbora mi opravdu ještě neroste. To jen spotřebovávám zásoby z mrazáku. Nic neuchovávám víc než rok!

Ze surovin na korpusy vypracujeme těsto a dáme ho do lednice odpočinout. Suroviny na pyré promícháme v kastrolku a také necháme cca hodinu odpočívat a marinovat.

Troubu předehřejeme na 180°C, těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich tlustší plátky. Přeneseme je do formiček a upravíme okraje. Dáme je do trouby na asi 20 minut péct. Někdo korpusy zatěžuje např. fazolemi, já to nedělám, protože se mi ještě nestalo, že by mi nějak extra vybíhalo do bublin.

Mezitím si svaříme uleželou rebarboru. Rozvaříme ji ve vlastní šťávě doměkka a necháme vodu odpařovat tak dlouho, až pyré zhoustne. Není potřeba ani mixovat, pyré ale často míchejte, ať se nepřichytí. Řídké pyré vám korpusy rozmáčí tak pozor na to a svářet opravdu poctivě. 

Hotové korpusy vyndáme z trouby a naplníme je rebarborovým pyré. Vrátíme do trouby na ještě asi 15 minut a zvýšíme teplotu na 200°C. 

Vychladlé tartaletky ozdobíme jedlými květy podle fantazie.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno