Pažitka
Název:

Teff karbanátky se špenátem, cuketou a šalotkou na Českém Ghíčku


Teff karbanátky se špenátem, cuketou a šalotkou na Českém Ghíčku


Ingredience:
Ingredience:
Teff světlé zrno50 g
čenek2 stroužky
majoránka dle chuti
tymián dle chuti
himalájská sůl dle chuti
šalotka2 ks
menší cuketa1/2 ks
mražená kolečka listového špenátu5 ks
pohanková mouka5 lžic
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Když jsem vyzkoušela Teff zrno na sladko, chtěla jsem jej vyzkoušet i v jiné variantě. No a obávám se, že krom Ghí mánie u nás vypukla i Teff mánie.

Zrníčka teffu nejdříve na jemném sítku propláchneme. Po té je zalijeme 3 násobným objemem vody, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší stupeň a dusíme pod pokličkou 15 minut. Zrno nejprve plave. Pak si začne sedat ke dnu přibližně po 10 minutách a to je doba, kdy je zapotřebí míchat. Pozor může se připálit. Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma.
Uvařený Teff odstavíme a necháme vychladnout. Zatím si na jemno nakrájíme cuketu, necháme povolit zmrzlý špenát a krátce na sporáku prohřejeme a rozmixujeme. Na Českém Ghíčku orestujeme šalotku. Vše přidáme k uvařenému Teffu společně s prolisovaný česnekem, majoránkou, tymiánem, osolíme a zahustíme pohankovou moukou. V případě, že se vám bude směs lepit na ruce, potřete si je olejem.
Z vzniklé směsi uděláme karbanátky, které klademe na pečící papír, který si jemně potřeme olivovým olejem. Zrovna tak pokapeme i z vrchu. 
Dáme do rozehřáte trouby na 200°C a pečeme 20-30 minut.

Pokud chceme obměnu stačí vynechat cuketu a špenát a máme Burgery, které můžeme vložit do housky. Obměn je spousty.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno