Pažitka
Název:

Telecí karbanátky se sušenými rajčaty, bazalkou a parmazánem a tapenádou z peených paprik


Telecí karbanátky se sušenými rajčaty, bazalkou a parmazánem a tapenádou z peených paprik


Ingredience:
Karbanátky:
telecí maso500 g
vepřový bok200 g
sušená rajčata naložená v olivovém oleji100 g
bazalka hrst
nastrouhaný parmazán1 - 2 lžíce
jarní cibulka1 - 2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
vejce1 ks
strouhanka1 lžíce
Tapenáda z pečených paprik:
papriky různých barev2 ks
olivový olej90 g
máta8 lístků
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Jídla z mletého masa jsou u nás vítána. Hlavně proto, že si maso meleme doma a tak víme, co si do něj dáváme a je vždy čerstvé. Karbanátky jsem se tentokrát rozhodl udělat z telecího masa smíchaného s trochou vepřového a ozvláštněny o sušená rajčátka, bazalku a parmazán. Byla to dobrá volba, protože talíře byly rychle pěkně "vymetené". Vedle klasické bramborové kaše jsem udělala i tapenádu z pečených paprik, kterou máme moc rádi, je nejen krásně barevná, ale i moc dobrá.

Karbanátky:

Maso (telecí a vepřový bok) si nameleme a připravíme směs na karbanátky. V míse smícháme namleté maso, nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, nastrouhaný parmazán, jarní cibulku, vejce a strouhanku. Dle chuti osolíme a opepříme. Ze směsi pak tvarujeme karbanátky, které vyskládáme na pečící folii a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut.

Tapenáda z pečených paprik:

Papriky omyjte a dejte je na gril. Na grilu je postupně otáčejte ze všech stran, slupka papriky by měla zčernat. Takže vždy, jak bude jedna strana téměř černá, papriku otočte na další stranu a pokračujte tak, dokud nebude paprika ze všech stran ogrilovaná dočerna.
Pokud nemáte gril, dejte papriky do zapékací mísy a na 10-15 minut je dejte péct do trouby, která je rozehřátá na 250 stupňů.
Když jsou papriky upečené či ogrilované, vložte je do mísy a tu zakryjte potravinovou fólií nebo talířem. Papriky se musí zapařit.
Mezitím nasekejte mátu nadrobno a dejte ji do misky. K mátě přidejte sůl, pepř, olivový olej. Vše důkladně promíchejte. Z mísy, kde jsou papriky, sejměte talíř či fólii a zbavte je slupky. Mělo by to jít krásně lehce, jak se zapařily. Očištěné papriky rozkrojte, zbavte je semínek a nakrájejte je nadrobno. Nakrájené papriky přidejte do mísy, kde máte připravenou zálivku. Vše důkladně promíchejte. Dle chuti ještě dosolte a dopepřete.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno