telecí kýta | 500 g |
sekaná rajčata | 1/2 plechovky |
cibule | 1 ks |
vejce natvrdo | 2 ks |
šunka nakrájená na nudličky | 100 g |
černé olivy nakrájené na kolečka | 1 lžíce |
zelená petrželka | hrstka |
máslo | kousek |
olej | na orestování |
hladká mouka | trochu |
vývar | 400 ml |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
Ingredience: |
Našla jsem recept v Mezinárodní kuchařce ve španělské kuchyni, ale pokrm byl připravován z vepřového masa. Takže pokud někdo nemá možnost masa telecího, může připravit klidně třeba z vepřové plece.
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Přebytek mouky oklepeme. Na másle s olejem maso orestujeme a vyjmeme. Do výpeku dáme cibuli nakrájenou na slabá půlkolečka, zesklovatíme, vrátíme maso, zalijeme drcenými rajčaty (můžeme podlít i trochou bílého vína), podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Ke konci dušení přidáme šunku, pokrájené bílky a olivy. Žloutky najemno nastrouháme do omáčky, trošku si necháme na ozdobu při podávání. Nakonec vmícháme posekanou petrželku. Je možné omáčku zjemnit 1 lžící smetany na vaření.
Podrobné info: