Ingredience: | |
čočka beluga | 150 g |
pohankové kroupy | 130 g |
menší cuketa | 1 ks |
žlutá poaprika | 1 ks |
řapíkatý celer | 4 stonky |
cibule | 1 ks |
stroužek česneku | 2 ks |
rajčata | 3 ks |
rostlinný olej | 3 lžíce |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
tymián | 1 hrstička |
strouhaný tvrdý sýr dle chutě | 1 hrstka |
Naše rodina se snaží mít luštěniny na talíři alespoň jednou týdně, a tohle je výborná volba třeba na teplou lehkou večeři. Celý pokrm je přirozeně bezlepkový, vhodný tedy i pro celiaky.
Připravíme si zeleninu - papriky,cuketu a rajčata na kostky, cibuli, česnek, celer na drobno. Uvaříme čočku a kroupy - každé zvlášť. Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu. Kroupy propláchneme a dáme si vařit s 1,5x více vody ( mírně osolené) než máme krup. Až začne vařit dáme do ní kroupy a vaříme cca 4 minuty než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou a hotové lehce zakápneme olivovým olejem. Poté se budeme věnovat zelenině.
Na pánvi opečeme cibuli do sklovita, přidáme česnek a minutu mícháme. Přidáme celer a opékám dokud trochu nezměkne. Takto to uděláme s každou další přidávanou zeleninou, dáváme od nejpevnější po nejměkčí. Cuketu a rajčata necháme naposledy - obsahují spoustu vody a opékáme je pouze chvílí - jinak by byli rozvařené. Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a kroupy, důkladně promícháme a nakonec okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Opět promícháme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme kopečkem strouhaného sýra.
Dobrou chuť!