Pažitka
Název:

Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny

bezlepkový recept


Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny


Ingredience:
Ingredience:
čočka beluga150 g
pohankové kroupy130 g
menší cuketa1 ks
žlutá poaprika1 ks
řapíkatý celer4 stonky
cibule1 ks
stroužek česneku2 ks
rajčata3 ks
rostlinný olej3 lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
tymián1 hrstička
strouhaný tvrdý sýr dle chutě1 hrstka
Postup přípravy:

Naše rodina se snaží mít luštěniny na talíři alespoň jednou týdně, a tohle je výborná volba třeba na teplou lehkou večeři. Celý pokrm je přirozeně bezlepkový, vhodný tedy i pro celiaky.

Připravíme si zeleninu - papriky,cuketu a rajčata na kostky, cibuli, česnek, celer na drobno. Uvaříme čočku a kroupy - každé zvlášť. Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu. Kroupy propláchneme a dáme si vařit  s 1,5x více vody ( mírně osolené) než máme krup. Až začne vařit dáme do ní kroupy a vaříme cca 4 minuty než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou a hotové lehce zakápneme olivovým olejem. Poté se budeme věnovat zelenině.

Na pánvi opečeme cibuli do sklovita, přidáme česnek a minutu mícháme. Přidáme celer a opékám dokud trochu nezměkne. Takto to uděláme s každou další přidávanou zeleninou, dáváme od nejpevnější po nejměkčí. Cuketu a rajčata necháme naposledy - obsahují spoustu vody a opékáme je pouze chvílí - jinak by byli rozvařené. Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a kroupy, důkladně promícháme a nakonec okořeníme solí, pepřem a tymiánem. Opět promícháme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme kopečkem strouhaného sýra. 


Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Zuzana Zárecká

    zavřít okno