Pažitka
Název:

Thajská dýňová polévka s pošírovaným kuřetem


Thajská dýňová polévka s pošírovaným kuřetem


Ingredience:
Ingredience:
očištěná kuřecí prsíčka2 ks
máslová dýně1 ks
baby špenát200 g
kokosové mléko1 velká a 1 malá plechovka
kuřecí vývar500 ml
velká mrkev1 ks
dlouhé rýžové nudle široké cca 5 mm dle potřeby
čerstvý zázvor kousek
kefírové listy - lístky Kefir lime koupíte třeba v Tesccu4 ks
rybí omáčka2 lžíce
Kořenící pasta:
čerstvý zázvor kousek
kefítové listy4 ks
malá červená chilli paprička1 ks
česnek3 stroužky
burákové máslo1 lžíce
kurkuma1 lžička
jarní cibulka včetně zelené části4 ks
tamarindová pasta, můžete nahradit šťávou z 1 až dvou limetek2 lžíce
rybí omáčka4 lžíce
kvalitní sojová omáčka1 lžíce
sezamový olej1 lžička
čerstvý koriandr svazek
Postup přípravy:

Brouzdajíce po stránkách mé oblíbené Silom Thai cooking school a vybírajíce další kurz vaření, nechala jsem se inspirovat všemi těmi úžasnými thajskými polévkami a vymyslela vlastní variaci na toto téma. 
Podzim je období dýní, dýně a kari jsou skvěle dohromady a kokosové mléko je doplňuje jako svatou trojici. Také jsem si poslední dobou zamilovala techniku přípravy masa zvanou pošírování. Je to vlastně jediný způsob úpravy kuřecích prsíček, kdy nemám pocit, že maso chutná jako guma. Ale naopak, pošírované kuře je šťavnaté a plné chuti a takto připravené maso můžete použít do salátů, nebo jako já přidat do polévky a přitom jeho chuť budete cítit v každém soustu. Já jsem se rozhodla tuto techniku vaření posunout ještě o level výše a maso jsem vařila v kokosovém mléce. 
Ačkoliv výčet ingrediencí je sáhodlouhý a postup vypadá složitě, tak se celá polévka dá stihnout za krásných třicet minut. Ale aby jste nemuseli šílet u plotny, tak raději počítejte s hodínou.

Na pošírovaní si připravte hrnec, do kterého nalijte velkou plechovku kokosového mléka a stejné množství vody, nakrájejte očištěný zázvor na plátky, přidejte kefirové listy a rybí omáčku. Vše přiveďte k varu. Do vařícího mléka položte kuřecí prsíčka. Maso nechte vařit těsně pod bodem varu 8 minut. Tekutina nesmí divoce bublat, proto stáhněte teplotu. Po osmi minutách stáhněte hrnec z plotny a přikrytý nechte stát dalších 15 minut. Podle návodu připravte rýžové nudle, tedy zalijte vodou a nechte 5-7 minut máčet. 
Po 15 min vyjměte maso z mléka, z mléka vyberte také kefirové listy a zázvor. Dolijte vývarem a přidejte kořenící pastu. Vše přiveďte k varu. 
Z máslové dýně odřízněte kulatou část, ve které jsou jádra a tu si nechte na další recept. Podlouhlou část oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Stejně tak připravte i mrkev. Nastrouhanou zeleninu nasypte do vařící polévky a vařte doměkka.Do polévky přilijte malou plechovku kokosového mléka. Nakonec přidejte rýžové nudle a omytý špenát a už dál nevařte. Nakonec do polévky přidejte natrhané kuřecí maso. Maso v žádném případě nekrájejte, ale trhejte po vláknech, tak vám v něm zůstane veškerá šťáva. 
Polévku podávejte posypanou listy koriandru, na dochucení můžete přidat chilli a kousek limetky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno