Ingredience: | |
mascarpone | 200 g |
vejce (žloutky a bílky zvlášť) | 2 ks |
jemný třtinový cukr | 3 lžíe |
vanilkový extrakt | pár kapek |
silné espresso | dle potřeby |
Grand Marnier | 0,4 dcl |
sůl | špetka |
cukrářské piškoty | cca 10 ks |
kvalitní kakao | dle potřeby |
Tento klasický italský dezert má mnoho podob. Já jsem si oblíbila tuto základní verzi, která je opravdu božská.
1. V robotu si ušleháme žloutky s třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Když je pěna dostatečně vyšlehaná, přidáme mascarpone a pomalu zašleháme.
2. Do druhé mísy si dáme bílky se špetkou soli a začneme šlehat. Když nám bílky začnou bělat, přidáme lžíci krupicového cukru a pokračujeme tak dlouho, než nám vznikne tuhý sníh.
3. Do žloutkové směsi postupně vmícháme po částech bílky, dokud nám nevznikne krásně nadýchaný krém.
4. Do silného espressa dáme Grand Marnier a namáčíme v něm piškoty (já si piškoty půlím, lépe se s nimi pak při rovnání do skleniček pracuje).
5. Namočený piškoty dáme na dno skleničky a zhruba do půlky naplníme krémem. Opět dáme vrstvu piškotů a vrstvu krému. Vždy končíme krémem. Hotové tiramisu dáme do lednice vychladit.
6. Před podáváním posypeme krém kakaem.
TIP: Pokud se bojíte konzumace čerstvých vajíček, použijte na Tiramisu pasterovaná.
Podrobné info: