Pažitka
Název:

Točený koláč s mákem


Točený koláč s mákem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
sůl špetka
cukr100 g
máslová Hera100 g
žloutky2 ks
droždí1/2 kostky
vlahé mlékocca 250 ml
citronová kůra dle chuti
Maková náplň:
mletý mákcca 400 g
citronová kůra dle chuti
mlékocca 1/2 l
cukr dle chuti
mletá skořice1 lžička
strouhaný perník nebo lžička perníkového koření1 lžíce
vanilkový cukr1 ks
máslocca 70 g
Zdobení:
sezamová semínka dle chuti
rozinky dle chuti
Postup přípravy:

Také milujete mák? U nás doma je dost oblíbený tak jsem zkusila zase něco jiného než klasické buchty.

Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahé mléka, necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek a ostatní přísady, zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl rozdělíme na 4 - 5 dílů, které vyválíme na obdélníky, naplníme makovou nádivkou a stočíme jako roládu. Poté první roládu stočíme jako šneka a přidáváme další. Uděláme takto dva koláče a potřeme vajíčkem, posypeme mákem nebo sezamem a ozdobíme rozinkami. Necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut podle typu trouby. 

Makovou náplň si připravíme tak, že vše svaříme za častého míchání a necháme vychladnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno