Pažitka
Název:

Točený koláč s tvarohem a s povidly


Točený koláč s tvarohem a s povidly


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka400 g
mléko100 ml
máslo100 g
čerstvé droždí20 g
krupicový cukr50 g
vejce2 ks
sůl špetka
Náplň:
tvaroh400 g
strouhaná citronová kůra1 lžička
žloutek1 ks
krupicový cukr3 lžíce
mléko3-4 lžíce
švestková povidla3-4 lžíce
Drobenka:
strouhanka3 lžíce
krupicový cukr3 lžíce
máslo1 lžíce
skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

Tento koláč vznikl zcela náhodou, souhrou nálad zmlsané rodinky a aktuálním stavem surovin ve spíži. Původně jsem měla v plánu ukuchtit francouzský máslový Chinois, ale pak mě napadlo trochu změnit náplň i postup, něco přidat, něco ubrat a na něco zcela nevinně zapomenout (okapaných rozinek na sítku jsem si všimla, až když se koláč vesele pekl).

Stav spíže nabízel kombinaci tvarohu a domácích švestkových povidel, čímž jistě příliš nenadchnu, celkem běžná kombinace, ale na druhou stranu také neurazím. Povrch koláče jsem posypala strouhankovou drobenkou, chutná mi víc než klasická z mouky.

Samotné těsto koláče patří k mým oblíbeným, velmi dobře se tvaruje a po upečení je krásně vláčné a nadýchané.

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a necháme vzejít kvásek.

Prosetou mouku smícháme se solí a cukrem, přilijeme kvásek, rozehřáté máslo a přidáme obě vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinku kynout, pěkně v teple, aby nám hezky vyběhlo.

Mezitím si připravíme náplň a drobenku. Všechny suroviny na náplň (tvaroh, cukr, žloutek, citronovou kůru a mléko) vyšleháme do hladka. Pokud máte v tvarohu hrudky, osvědčil se mi klasický mixér, který pomocí nožů vše krásně spojí. Tvaroh doporučuji v kostce, vaničkový je příliš řídký.

Na drobenku smícháme strouhanku, cukr, skořici a máslo - několikrát promneme v dlaních.

Vykynuté těsto lehce podsypeme moukou, rozválíme na dlouhý obdélník, potřeme nejprve povidly (pokud jsou moc hustá, nařeďte je kapkou vody), poté náplní a svineme jako závin. Okraje jsem nezakládala, nebylo třeba.

Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a okraje odstřihneme. Svinuté těsto stočíme do formy, dlaní ruky lehce zploštíme a roztáhneme a přikryté necháme 30 minut kynout.

Poté koláč opatrně potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme drobenkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 170 stupňů, kde zhruba 40 minut pečeme.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno