Pažitka
Název:

Třená bábovka s vlašskými ořechy, rovněž v bezlepkové verzi


Třená bábovka s vlašskými ořechy, rovněž v bezlepkové verzi


Ingredience:
Ingredience:
vejce6 ks
*bio pšeničná mouka T550 nebo špaldová T630 či klasická polohrubá340 g
alsan bio, či máslo, ghí, případně jiný tuk1 ks (250g)
panela či jiné sladidlo2 hrnky (1 hrnek = 250 ml)
med (lze vynechat)1 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
mleté vlašské ořechy3 - 4 hrsti
vanilkový lusk - vanilka z něj, či pomleté vanilkové lusky1 ks
rostlinné mléko (rýžovo-kokosové)větší 1/2 hrnku
tuk na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
Postup přípravy:

Tento recept je velmi univerzální. Můžeme vlašské ořechy nahradit lískovými, zcela je vynechat, použít šťávu a kůru z jednoho citronu nebo pomeranče, a máme tak pokaždé úplně jinou chuť. Stejně tak není problém přidat kvalitní kakaový prášek. 

Rovněž mám vyzkoušeno v bezlepkové verzi v kombinaci pohankové mouky hladké a rýžové polohrubé, kde kvůli savosti ubírám bezlepkovou mouku přibližně o 50 g, více saje a mouku pouze metlou vmíchám.

Bábovky snad nikdy neomrzí. Manžel měl svátek a syn chtě pro tatínka upéct bábovku. Tatínek si přál klasiku, a tak jsem udělala dle přání s pomocí našeho malého kuchaříčka klasickou bábovku, kterou jsem obohatila o vlašské ořechy, které jsou výživově velmi hodnotné.

Tato bábovka má neomezené možnosti kombinací, které nikdy neomrzí. Je velmi vláčná a chutná, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Lépe e našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem, vanilkou a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemíchat, a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou.

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky. 

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané bábovkové formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut až hodinu, vyzkoušíme špejlí. 

Bábovku necháme důkladně vychladnout. 

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno