Ingredience: | |
hovězí krk nebo kližka | 1 kg |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
tymián nebo rozmarýn | dle chuti |
BBQ omáčka: | |
olej | 2 lžíce |
menší cibule | 1 ks |
česnek | 1 větší stroužek |
rajčatová passata | 150 ml |
worcester | 1 lžíce |
uzená sladká paprika | 1 lžíce |
ocet (jablečný, vinný) | 1 lžíce |
javorový sirup (třtinový cukr) | 1 lžíce |
melasa (nedala jsem) | 1 lžička |
dijonská hořčice | 1 lžička |
kouřová sůl | 1 - 2 lžičky |
bobkový list | 1 ks |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Chtěli jste recept na trhané hovězí, tak už jsem tady se základním popisem a prvním receptem na jeho využití. Trhané hovězí můžete použít do burgeru, do tortill, do těstovin, na pizzu, s asijskou omáčkou, do salátu... určitě pro něj najdete spoustu využití. Je to velmi jednoduché, díky dlouhému pečení při nižší teplotě trochu delší na přípravu, ale stojí to určitě za to. Ve výhodě budou ti, kteří jsou vlastník pomalého hrnce.
Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci. Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda. Do pekáče nebo pomalého hrnce vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vod a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo pomalý hrnec zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.
Omáčku připravte následujícím způsobem. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.
Maso smíchejte s omáčkou a podávejte v bulce jako burger, obložené zeleninou nebo s hranolkami.
Podrobné info: