Pažitka
Název:

Tříkrálový koláč - Galette des Rois


Tříkrálový koláč - Galette des Rois


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto2 ks
mléko100 ml
maizena (kukuřičná mouka)1 plná lžička
cukr100 g
vejce2 ks
vanilkový cukr1 ks
mleté mandle150 g
máslo50 g
rum1 lžíce
extrakt z hořkých mandlí pár kapek
Postup přípravy:

Na Tři krále se ve Francii peče Galette des Rois (galet de roa) neboli Královský koláč. Kdo v něm najde zapečenou figurku, tak se stává Králem a příští rok by měl obstarat koláč právě on.

Maizenu rozmícháme ve studeném mléce a smícháme s vejci našlehanými s cukrem. Za stálého míchání a při mírné teplotě přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a do směsi vmícháme mleté mandle, vanilkový cukr, pokrájené máslo, rum a extrakt. Směs nesmí být tekutá!
Jedno těsto položíme na plech a směs na něj rozetřeme tak, aby kolem zůstal asi 3 cm okraj. Do krému vložíme malou keramickou figurku.

Okraj těsta potřeme vodou, vše zakryjeme druhým těstem a okraje přitlačíme vidličkou.
Povrch těsta potřeme žloutkem nebo mlékem a vložíme do trouby. Pečeme 25-30 minut a dáváme pozor ať povrch nepřipálíme. Popřípadě zakryjeme alobalem.

Podáváme lehce vychladlé. Zbyde li kousek na další den, opět v troubě lehce prohřejeme.

A protože se blíží Tři králové a měl by se tedy péct tento výborný koláč s mandlovým krémem "frangipane", tak jsem ráno vyndala z mrazáku dvě role listového těsta a připravila všechny další suroviny.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Dagmar Derré

    zavřít okno