Pažitka
Název:

Tuňákový salát z trojbarevné quinoi a zakysané smetany s chia placičkami


Tuňákový salát z trojbarevné quinoi a zakysané smetany s chia placičkami


Ingredience:
Ingredience:
tuňák200 g
zakysaná smetana200 g
quinoa tříbarevná150 g
listové těsto150 g
chia semínka2 lžičky
petrželka3 pol. lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
čerstvá citronová šťáva1 lžička
Postup přípravy:

Salát s tuňákem a quinoi byl pro mě samotnou premierou, ale proč nezkusit něco nového? Tuňák je u nás za potravinovou stálici, ale quinoa mě při nakupovanání zaujala už svoji barevností. Padla mě do oka její tříbarevná kombinace. Nejen pro tu barvu, ale i pro její vlastnosti jsem se rozhodla ji zařadit do našeho jídelníčku a bylo to správné rozhodnutí.

V osolené vodě uvařte quinou (dle návodu na obalu) tj. 15 minut, po uvaření zchlaďte. Lžičku chia semínek zalejte troškou vody a nechte nabobtnat. Následně smícháme quinoi s tuňákem, nasekanou petrželkou, namočenými chia semínky, zakysanou smetanou, osolte, opepřete a zakápněte citronem.

Placičky si připravte z listového těsta a semínek chia. Těsto si rozválejte a vykrajujte kolečka či jiné libovolné tvary. Tyto dáme na plech vyložený pečíčím papírem, potřeme žloutkem a posypeme chia semínky. Pečte v rozehřáté troubě na 200° asi 10 minut. Salát podávejte vychlazený společně s placičkami, a to buď v misce a placičky budete přikusovat, nebo je možné placičky rozříznout a salát do nich naplnit.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno