Pažitka
Název:

Tvarohovo-karamelový řez


Tvarohovo-karamelový řez


Ingredience:
hladká mouka500 ml
cukr (stačí méně) dala jsem kombinaci řepného a třtinového250 ml
olej250 ml
vlažné mléko250 ml
vejce2 ks
kakao holandského typu2 lžíce
prášek do pečiva1 balíček
želatina4 plátky
studená voda4 - 5 lžic
tvaroh v kostce500 g
kysaná smetana200 g
karamelové salko1 balení
šlehačka na šlehání200 ml
hořká čokoláda (použila jsem 81% Equador Arriba)100 g
Ingredience:
Postup přípravy:

Připravte pro návštěvu jednoduché, ale přesto vynikající řezy....

Jednoduchý piškot: Celá vejce vyšleháme s oběma cukry do lehké pěny, opatrně přiléváme olej. Pak metlou zamícháme střídavě vlažné mléko a prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Vylijeme do plechu vymazaného a vysypaného anebo vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 - 200°C (respektujeme vlastní troubu) na spodní a horní ohřev. Piškot je upečený, pokud se odlepuje od stěn plechu a má mechovitou konzistenci. Pro jistotu použijeme špilktest. Necháme dobře vychladnout na mřížce nebo podložce, nechávám i s papírem, lépe se s řezem manipuluje.

Ještě jednodušší krém: Plátky želatiny namočíme do 4-5 lžic studené vody a necháme v klidu pracovat. Rozšleháme tvaroh s kysanou 
smetanou, pilně a neúnavně, aby krém neměl hrudky, pěkně dohladka. Postupně zašleháváme karamelové Salko, množství nechám na Vás, podle chuti, polovina se mi zdála málo…dala jsem 3/4 plechovky. Hodně záleží na kvalitě a chuti tvarohu. Želatinu postavíme na sporák a pozvolna zahříváme do úplného rozpuštění, přivedeme téměř k varu, ale nevaříme!! Do horké vmícháme dvě lžíce krému a tuto směs vmícháme do zbytku krému. Navrstvíme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Stačí cca 2 hod.

Polijeme polevou: Šlehačku necháme dojít k varu, postupně vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky. Necháme dobře rozpustit, umícháme do hladké a lesklé polevy. Nalijeme na ztuhlý krém, zdobíme podle fantazie (tu nemám).

Krájíme na řezy. 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Šenkyříková

    zavřít okno