Ingredience: | |
měkký tvaroh | 1 ks |
zakysaná smetana | 1 ks |
smetana na šlehání | 1 ks |
vanilínový cukr | 1 ks |
cukr moučka | dle potřeby |
kůra z 1 citronu | dle chuti |
drobné ovoce (jahody, maliny, borůvky) | dle chuti |
Korpus: | |
žloutky | 4 ks |
bílky - ušlehat tuhý sníh | 4 ks |
moučkový cukr | 4 lžíce |
olej | 1 lžíce |
polohrubá mouka | 4 lžíce |
prášek do pečiva | 1 lžička |
kakao | 2 lžíce |
Někomu se nechce dělat dort, někdo to třeba neumí, a proto je nejjednodušší dát všechno do poháru a vypadá to skvěle. Kakaový korpus, svěží tvarohový krém a ovoce. Co víc si přát...
Nejprve připravte krém. Tvaroh vymíchejte se zakysanou smetanou, cukry a nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu dohladka. Smetanu na šlehání vyšlehejte dotuha a vmíchejte zlehka k tvarohové směsi. Vložte do lednice.
Dále připravte těsto na korpus. Žloutky, cukr, olej vyšlehejte do pěny a za stálého šlehání přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta, jen tak lehce stěrkou. Plech vyložte pečícím papírem a vlijte na něj těsto. Vložte do trouby rozpálené na 170°C a pečte cca 15 minut. Zkuste špejlí. Po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si sklenky (poháry), ve kterých budete dezert servírovat. Sklenkou vykrajujte z korpusu kolečka, kterými vyložte nejprve dna sklenek. Na ně pak urovnejte část tvarohového krému, vmáčkněte do něj ovoce a opět přikryjte kolečkem korpusu. Pokračujte do upotřebení surovin. Na povrchu by měl být krém, který dozdobte ovocem.
Podrobné info: