Pažitka
Název:

Tvarohový dort s brusinkami


Tvarohový dort s brusinkami


Ingredience:
Korpus:
celozrnná mouka250 g
melasa1 lžíce
pomleté ořechy40 g
rozinky2 lžíce
sušené brusinky1 lžíce
karob2 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
rostlinný tuk150 g
sůl špetka
Náplň:
tvaroh500 g
žloutek + 2 bílky2 ks
pomerančová kůra1 lžička
třtinový cukr2 lžíce
vanilka špetka
vanilkový pudinkový prášek2 lžíce
barvivo1 lžička
sekané mandle dle potřeby
Vršek:
brusinkový kompot200 g
voda/brusinkový džus (já dala vodu)200 ml
agar2 lžičky
Postup přípravy:

Opět vymyšlený recept, v kterém jsou použity samé zdravé a chutné ingredience. Pro efekt jsem část tvarohu trochu obarvila bio barvivem a chuť je úžasná...

Předehřejeme troubu na 180°C. Prosejeme do mísy mouku se lžičkou kypřidla, přidáme karob také přes sítko a přidáme špetku soli. Dále přisypeme mleté oříšky a rozinky s brusinkami spařené a pomleté. Přidáme melasu a máslo 
a utvoříme nelepivou kouli těsta, které dáme chvíli odležet. Mezitím si smícháme tvaroh se žloutky, přidáme cukr a koření a pudinkový prášek.Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vyválíme nebo natlačíme do formy, propícháme vidličkou (já měla 26cm)-dáme na 10 minut péct na 180°C a po vyndání vlejeme 4/5 tvarohové směsi. Zbylou část obarvíme barvou a pytlíkem nebo lžičkou uděláme různé tvary- pohrajte si, aby to po rozkrojení bylo vidět. Posypeme mandlemi a dáme péct na půl hodiny. Náplň skoro vyleze ven díky sněhu z bílkům, ale pak klesne a náplň bude pěkně vláčná.Necháme zchladnout.Do kastrůlku nalijeme kompot a zředíme ho tekutinou,  přidáme 2 lžičky agaru a mícháme do bodu varu, pozor nesmí se vařit a vlejeme na již slehlou tvarohovou (studenou) vrstvu. Dáme ven (teď do zimy, jindy do lednice do chladu) a čekáme až povrch ztuhne. Nejlépe necháme přes noc vychladit, ono si to hezky sedne a ztuhne... Krájíme a vychutnáváme! 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Denisa Schmiedová

    zavřít okno