Pažitka
Název:

Tvarohový koláč s povidly


Tvarohový koláč s povidly


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka (typ 630)1 hrnek
třtinový cukr1/2 hrnku
mléko1/2 hrnku
olej1/4 hrnku
vejce1 ks
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 sáčku
Náplň:
polotučný tvaroh1 vanička
třtinový cukr moučka3 lžíce
bio vanilkový pudink (prášek)1/2 sáčku
vejce1 ks
mléko3/4 hrnku
povidla4 - 5 lžic
rum2 lžičky
Postup přípravy:

U nás v rodině jsou milovníci tvarohových náplní a náplní povidlových. Proto jsem dnes zvolila koláč, ve kterém jsou náplně obě. Při poslední návštěvě mých rodičů mi maminka přivezla domácí pečená povidla. Bylo jasné, že je hned musím vyzkoušet a tento koláč se zdál být skvělou volbou. Doslova se po něm zaprášilo.

Nejprve si nachystáme těsto. V míse si smícháme postupně všechny přísady na těsto, tedy vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vejce, mléko, olej a prosátou mouku s práškem do pečiva. V druhé míse si smícháme suroviny na tvarohovou náplň, kdy vyšleháme tvaroh, cukr, vanilkový pudink, vejce a mléko. V kastrolku si rozehřejeme povidla s trochou rumu a zahřejeme, aby se konzistence stala tekutější.

Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a pak do ní nalijeme nejprve těsto, poté druhou vrstvu tvarohovou náplň a nakonec lžičkou poklademe povidla do námi požadovaného rozložení. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Upečení vyzkoušíme špejlí, pokud ještě koláč není upečený a vršek koláče má již hnědou barvu, dáme navrch koláče pečící papír a dopečeme (ten zabrání ztmavnutí vršku koláče). Necháme vychladnout a při podávání můžeme přidat ještě lžičku povidel.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno