Pažitka
Název:

Valašské frgály od babičky


Valašské frgály od babičky


Ingredience:
Kvásek:
mléko1/2 l
droždí100 g
cukr1 lžíce
Těsto:
polohrubá mouka750 g
hladká mouka250 g
žloutky6 ks
vejce2 ks
moučkový cukr3 lžíce
soli1 lžička
Hera1 ks
olej1 dcl
Posypka:
polohrubá mouka150 g
hladká mouka150 g
cukr moučka150 g
rozpuštěné máslo300 g
Tvarohová nádivka:
plnotučný tvaroh2 ks
rozpuštěné máslo100 g
sníh z bílku1 ks
rozinek hrst
hnědý rum1 lžíce
hrušková povidla (hrušky)1 ks
švestková povidla1 ks
jíška hrstka
polohrubá mouka hrst
mletý badyán špetka
skořice špetka
mletý hřebíček špetka
Postup přípravy:

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí.

Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.

Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.

Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).

Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).

Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno