Pažitka
Název:

Vanilkové cupcakes s tvarohem


Vanilkové cupcakes s tvarohem


Ingredience:
Těsto:
změklé máslo120 g
cukr krupice150 g
vejce2 ks
mléko1 dcl
vanilkový extrakt1 lžička
vanilkový lusk1/4 ks
polotučný tvaroh z vaničky100 g
sůl špetka
hladká mouka150 g
soda1 lžička
kypřící prášek1 lžička
Krém:
polotučný tvaroh z vaničky150 g
smetana ke šlehání 40%150 g
cukr krupice60 g
vanilkový lusk1/4 ks
potravinářské barvivo (používám gelové, stačí v něm namočit špičku párátka) dle potřeby
Postup přípravy:

Do konce roku budu střídavě pracovat v Budějovicích a Brně. Brno je super, skvělé, úžasné. Má ale jednu nevýhodu - v hotelech nemají troubu. Mají jiné věci - třeba privátní wellness, ve kterém jsem se minule válela přes hodinu, ale trouba je trouba. Při relaxu ve vířivce se  mi hlavou stejně honily plány, co upeču, až dorazím domů. Přitom mě napadlo, že vlastně nechápu, jak je možné, že jsem doposud nesepsala recept na vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem, které jsou prostě nesmrtelná klasika. Jejich nespornou výhodou navíc je, že se jimi zavděčíte naprosto každému. A když do těsta přidáte místo mléka tvaroh, jako jsem to udělala já, docílíte tím vláčného dortíku, který si zamilujete nejen vy. 

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
 
Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Pak přidejte vajíčka, mléko, tvaroh, vanilkový extrakt a zrníčka z 1/4 vanilkového lusku a důkladně prošlehejte. K tekuté směsi přes síto přidáme všechny zbývající sypké suroviny - hladkou mouku, sodu, kypřící prášek a sůl a důkladně zapracujeme.
 
Těsto plníme do košíčků k tomu určených a pečeme při 170 stupních ve vyhřáté troubě po dobu 15 - 20 minut. Upečení testujeme suchou špejlí, pokud se na ní těsto nelepí, máme hotovo. Dortíky vyjmeme ze silikonových formiček a necháme je na mřížce či prkýnku vychladnout.
 
Nyní si vyšleháme krém. Všechny suroviny dáme do misky vhodné ke šlehání a nejprve na nízké, později na vysoké otáčky vyšleháme do hustého krému. Ten nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku a zdobítka. Zdobíme dle fantazie. Já použila bílé perličky a ozdobičky z jedlého papíru (koupila jsme v kik).
Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Chlumáková

    zavřít okno