Pažitka
Název:

Velikonoční beránek s medem, mrkví a ořechy

bez BKM


Velikonoční beránek s medem, mrkví a ořechy


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
špaldová mouka hladká300 g
máslo, Alsan Bio, Ghí130 g
panela či jiné sladidlo150 g
med3 lžíce
střední mrkev1 ks
vlašské ořechy2 - 3 hrsti
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
mléko1 hrnek (200 - 250ml)
Postup přípravy:

Velikonoce se prostě bez beránka neobejdou, a tak i my jsme si jednoho udělali. Náš malý pořád chodil a prosil "Maminko, pojď, uděláme beránka". Těm kukadlům se prostě říct ne nedá. A tak jsme spáchali jednu z našich nejoblíbenějších variant těsta.

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Lépe se našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny. Postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemícháme, a nebo vmícháme již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo. 

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta najemno nastrouhanou mrkev (lehce vymačkáme šťávu před přidáním) a nakonec našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Já měla silikonovou, tudíž jsem měla o práci méně. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Necháme vychladnout.



Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno