Pažitka
Název:

Velikonoční jidáše nebo mazanec


Velikonoční jidáše nebo mazanec


Ingredience:
Ingredience:
droždí30 g
mléko150 ml
cukr krupice100 g
polohrubá mouka500 g
rozpuštěné máslo100 g
žloutky2 ks
vanilkový cukr1 ks
sůl1 špetka
rozinky50 g
citronová kůra1 špetka
rum1 malý panák
rozinky + mandle na ozdobu1 hrst
žloutky na potření2 ks
Postup přípravy:
Říká se, že kdo sní JIDÁŠE na Zelený čtvrtek, bude se těšit pevnému zdraví! Tak vám přináším receptík, abyste si je stihli upéct. Jidáše, jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazené medem (ještě horké se po vytažení z trouby potíraly medem). Zavinutý tvar Jidášů symbolizuje plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara. Recept lze využít i na kynutý máslový mazanec, kde rozinky vmícháme do těsta – proto níže vkládám i postup na máslový Mazanec.
Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova. Zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí.

Postup na máslový Mazanec (bochánek)

Mazanec neboli bochánek vytvarujeme na pomoučněném vále z vykynutého těsta, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 15 minut ještě vykynout. Poté mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem, nůžkami nastřihneme do kříže (cca 1cmx1cm) a posypeme mandlemi. Bochánek pečeme v předehřáté troubě na 200 °C stupňů asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C stupňů a dopékáme pomalu asi 30 minut.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno