Pažitka
Název:

Velikonoční perníkové vejce


Velikonoční perníkové vejce


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka400 g
cukr moučka120 g
vejce2 ks
máslo60 g
med2 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 balíček
perníkové koření2 lžičky
kakao1 lžička
ghí na vymazání formiček
Cukrová poleva:
bílek1 ks
cukr moučka160 g
citronová šťáva pár kapek
gelové potravinářské barvivo dle potřeby
různé cukrové zdobení dle potřeby
Postup přípravy:

Perníkové vejce můžete naplnit drobnými hračkami nebo sladkostmi a hned máte krásnou výslužku pro koledníky. Já už je peču na Velikonoce roky. Myslím, že ani formičky už není problém dnes kdekoliv sehnat. Zdobení je čistě na Vaší fantazii.

Máslo si rozpustíme, přidáme med, cukr, vejce, kakao, koření a mouku s kypřícím práškem - vytvoříme těsto, které necháme nejlépe jeden den uležet. 
Formy na vajíčka rozložíme na plech vydutou částí a vymažeme tukem (já použila ghí). Těsto vyválíme na asi 3 mm silný plát, vykrojíme vejce a rozložíme na formičky z vnějších stran. Těsto nedáváme až k lemu formiček, ale asi 1 cm od nich- těsto pečením nabude.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Ještě za tepla zlehka oddělíme od formiček. Zchladlé poloviny vajec na spodní straně opatrně zarovnáme malým struhadlem.
Připravíme si polevu vyšleháním bílku s cukrem a citronovou šťávou. Nakonec vmícháme potravinářské barvivo - já použila gelové (stačí pár kapek).
Na zarovnané okraje perníkových vajec naneseme cukrářským kornoutkem polevu a vždy dvě poloviny slepíme k sobě. Vrchní části vajíček zdobíme dle libosti a fantazie.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno