Pažitka
Název:

Vepřová pečeně na červeném víně s batátovými gnocchi


Vepřová pečeně na červeném víně s batátovými gnocchi


Ingredience:
Ingredience:
vepřová plec1 kg
čerstvě mletý pepř dle chuti
sůl dle chuti
velká cibule nakrájená na hrubo1 ks
máslo + oříšek na orestování hub70 g
krupicový cukr1/2 lžíce
červené víno2 dcl
balzamikový krém2 lžíce
hřebíček2 ks
skořicový kůra kousek
jalovec2 kuličky
bobkový list1 ks
batáty800 g
brambory typ B200 g
vejce1 ks
hladká mouka500 g
sůl dle chuti
větší hřib nakrájené na plátky2 - 3 ks
Postup přípravy:
Šťavnaté maso s voňavou omáčkou a úžasnými gnocchi. 
 
Léto už nám pomalu mizí v dálce, děti nastoupily do škol a školek, dny se nenápadně začínají krátit a nastává čas, který mám z celého roku nejraději. Babí léto, kdy je pořád teplo a čas se tak dá trávit na zahradě, v lese nebo na výletech. A zatímco přes den si člověk stále užívá sluníčka, večer už se dá zatopit v kamnech, uvařit si pořádnou, poctivou večeři a se skleničkou vína vychutnávat přicházející podzimní atmosféru. 
 
Jak jste mohli vidět na mé facebookové stránce, i houby už začaly pomalu růst. A tak jsem těch pár sesbíraných kousků hned využila a uvařila fantastickou dobrotu. 

Troubu zapněte na 180°C. Maso svažte provázkem, nasolte ze všech stran a také opepřete. Cibuli zpěňte na másle společně s kořením. Podlijte ji vínem, přidejte cukr, balzamikový krém a přendejte do pekáčku.

Do takto připravené omáčky vložte maso, přikryjte poklicí a 1,5 hodiny pečte.

Batáty a brambory uvařte tzv. na loupačku a nechte zchladnout. Oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte najemno. Přidejte vejce, mouku a posolte. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Maso vyjměte z pekáče, zabalte do alobalu a nechte odpočívat.

Na pánvi rozpusťte oříšek másla a orestujte nakrájené houby. Když změknou, přelijte přecezený výpek a zredukujte. Dochuťte solí, pepřem.

Z bramborového těsta vykrajujte lžičkou stejně velké hromádky, uválejte je do kuliček a nakonec lehce zmáčkněte vidličkou. Vařte ve vroucí osolené vodě 2 minuty.

Maso nakrájejte na plátky, servírujte s gnocchi přelité houbovou omáčkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno