Pažitka
Název:

Vepřová pečeně na medu, rybízu a červeném vínu


Vepřová pečeně na medu, rybízu a červeném vínu


Ingredience:
Ingredience:
vepřová pečeně bez kosti vcelku1 kg
rybíz (mražený nebo čerstvý)150 g
med1 lžíce
červené víno1 dcl
cukr1 lžíce
olej3 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
chilli špetka
grilovací koření1 lžička
vývar (na podlévání masa)1/2 l
Špenát:
špenát1 balení
česnek3 stroužky
cibule1 ks
vejce1 ks
hladká mouka1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
Bramborové knedlíky:
dětská krupička100 g
polohrubá mouka200 g
vejce2 ks
uvařené brambory800 g
sůl1 lžička
Postup přípravy:

Netradiční marináda na maso s medem a rybízem, kdo neochutná, neuvěří.

Maso si očistíme a necháme v celku, nakrájíme si na mase nožem mřížky. Veškeré ingredience dáme do mísy a pořádně promícháme, přidáme maso, pořádně celé potřeme a necháme 2 h odpočinout v lednici. Poté dáme do trouby péct a průběžně podléváme vývarem. Pečeme přikryté na 190 stupňů asi 70 minut a potom odkryjeme a 10 až 15 minut pečme odkryté na 170 stupňů.

Špenát:
Na tuku mírně osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme zásmažku. Částečně rozmražený špenát dáme do zásmažky, promícháme a dusíme, až se špenát docela rozpustí, občas promícháme. Pokud máme špenát úplně rozmrzlý, necháme jen provařit. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a rozšlehaná vejce a za stálého míchání ještě chvíli povaříme.

Bramborové knedlíky:
Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Poté si uděláme z těsta plát a naplníme ho špenátem, svineme do rolády a dáme vařit do osolené vroucí vody na 15-20 minut.

 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Stanislava Begáni Valentová

    zavřít okno