Pažitka
Název:

Vepřové ledvinky dušené


Vepřové ledvinky dušené


Ingredience:
Ingredience:
vepřová ledvinky3 ks
slanina100 g
větší cibule1 ks
tymián snítka
bobkový list1 ks
majoránka špetka
nové koření dle chuti
sůl špetka
pepř špetka
sladká mletá paprika špetka
mleté chilli špetka
česnek3 stroužky
masový vývar nebo gelový hovězí bujón dle potřeby
hladká mouka1 lžíce
Postup přípravy:

Zase jedna z jednoduchých delikates, které většinou lidi rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. 

Ledvinky řádně omyjeme, příčně a pak podélně překrojíme a vykrájíme močovody, a to tak, že velmi důkladně. Musí nám zůstat jen čisté "maso". Pak již očištěné ledvinky nakrájíme na silnější nudličky a necháme hodinu máčet v mléce. Já dýl nenechávám. Nikdy se mi nestalo, že by zapáchaly. Podmínkou ovšem je, aby ledvinky byly opravdu čerstvé. Pokud nebudou vonět už v řeznictví, nebrat! V tlakovém hrnci si vyškvaříme dovoňava na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a smažíme ji to tmavohněda. Mezitím si ledvinky přemístíme do sítka a důkladně je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Osušíme je papírovou utěrkou a přendáme do misky. Okořeníme je a vhodíme na slaninku a cibuli. Restujeme cca 5 minut za stálého míchání. Přidáme bobkový list a nové koření, utřený česnek gelový bujon a zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby jen nepatrně vyčuhovaly :-))). Tlakujeme 30 minut. Mezitím si v trošce vody rozmícháme mouku. Pokud jsou ledvinky po půl hoďce v papénově hrnéčku měkké, přidáme zátřepku a ještě cca 10 minut necháme na mírném ohni provařit. Nakonec přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a doladíme chutě.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno