Pažitka
Název:

Vepřové na mrkvi a pórku s bramborovo-polentovými noky


Vepřové na mrkvi a pórku s bramborovo-polentovými noky


Ingredience:
Ingredience:
vepřová plec800 g
mrkev4 - 5 ks
pórek1/2 ks
střední cibule1 ks
olej dle potřeby
vývarcca 900 ml
hladká mouka (špaldová)1 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
muškátový oříšek mletý1/2 lžičky
máslo1 lžíce
citronová šťáva dle chuti
petrželka k podávání
Noky:
brambory500 - 600 g
hrubá mouka150 g
polenta150 g
hrubozrnná sůl dle chuti
vejce1 ks
Postup přípravy:

Kombinace masa a zeleniny je u nás vždy vítaná. Klasika, která se u nás vaří a je oblíbená jak u dospělé, tak i dětské části rodiny je maso (může být vepřové, hovězí i krůtí) na mrkvi a pórku. Jídlo, které není na přípravu nikterak složité, a řekla bych, že jej zvládne opravdu každý. Nejraději ho máme s bramborovo-polentovými noky.

Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. V hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku. Poté přidáme maso, které zarestujeme, tak dlouho, dokud se neodpaří většina šťávy, kterou maso pustilo. Poté orestované maso poprášíme lžící mouky a opět zarestujeme. Podlijeme většinou vývaru, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Maso dusíme tak cca 35 minut. Potom k masu přidáme na půlměsíčky nakrájenou, očištěnou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Dolijeme zbytek vývaru, tak aby maso i zelenina byly lehce ponořeny, ale ne zcela zalité. Maso se zeleninou dusíme cca 15 minut, až je maso i zelenina měkké. Směs dochutíme citronovou šťávou a nakonec zamícháme lžíci vychlazeného másla. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou. Podáváme např. s bramborovo-polentovými noky.

Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla, nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím brambory protlačte. Poté k bramborám přisypte mouku, polentu, sůl, vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky (pokud pospícháte, lze vynechat). Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno