Pažitka
Název:

Vločkový drobenkový koláč s tvarohem a hruškami


Vločkový drobenkový koláč s tvarohem a hruškami


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka90 g
pohanková mouka50 g
mandlové plátky20 g
ovesné vločky40 g
med2 lžíce
povolené máslo40 g
veje1 ks
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičky
velká hruka2 ks
tvaroh250 g
med2 lžíce
ovesné vločky4 lžíce
špaldová mouka2 lžíce
mandlové plátky2 lžíce
máslo3 lžíce
třtinový cukr2 lžíce
slaný karamel1 lžička
Postup přípravy:

Přiznám se, mám ráda sladké a pečení jako takové. Kdybych si mohla vybrat, co mám na vaření nejraději, tak je to právě pečení. Když mi tu už více jak dva dny ležely nevyužité hrušky, tak se mi pomalu v hlavě rodil nápad na jejich využití a jak jinak než v koláči. Zvolila jsem tak variantu lehkého koláče obohaceného o dva druhy mouky a ovesné vločky.

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny suroviny (obě mouky, ovesné vločky, mandlové plátky, med, povolené máslo, vejce a prášek do pečiva) a vypracujeme z nich těsto. Dáme jej minimálně na půl hodiny do lednice.

Zatímco se těsto chladí. Tak si okrájíme hrušky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kostičky. Tvaroh si v míse zamícháme s medem a dáme stranou. Připravíme si drobenku na koláč, tak že všechny suroviny (vločky, mouku, mandlové plátky, máslo, cukr, slaný karamel) smícháme a rukama z nich vytvoříme drobenku. Dáme ji do lednice.

Pakliže je těsto vychlazené, tak jej pomocí prstů namačkáme do dortové formy (buď vymazané a vysypané nebo vyložené pečícím papírem). Těsto je lepivé, doporučuji mít po ruce misku se studenou vodou a prsty si v ní namáčet nebo použít zaoblenou stranu lžíce. Těsto je třeba rozprostřít až do krajů koláčové formy. Na těsto pak dejte tvarohovou náplň a na ni poklademe nakrájené hrušky. Nakonec koláč posypeme nachystanou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Necháme vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno