Pažitka
Název:

Vločkový koláč s rebarborou, jahodami a mátou


Vločkový koláč s rebarborou, jahodami a mátou


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka (typ 630)180 g
ovesné vločky150 g
máslo170 g
třtinový cukr80 g
prášek do pečiva bez fosfátů1/2 balíčku
sůl špetka
rebarbora250 g
jahody220 g
citronová šťáva1 lžíce
máta6 - 7 lístků
med2 lžíce
vanilkový pudink BIO (prášek)2 lžce
Postup přípravy:

Pamatuji si, že jako malá jsem u nás na zahrádce trhala rebarboru a žvýkala ty kyselé košťálky a u toho se pořádně šklebila. Přišlo nám to v tom věku jako skvělá zábava. Když jsem tedy v obchodě uviděl svazek rebarbory, řekla jsem si, že jej prostě musím koupit a hned jsem přemýšlela, jaký koláč z ní udělám. Nechala jsem se inspirovat, a když mi zbylo doma ještě pár jahod byla náplň koláče jasná.

Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme si ji škrabkou. Jahody omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i rebarboru. Poté tuto směs zahřejeme v kastrolku a vaříme do poloměkka. Přidáme lžíci citronové šťávy a med a nasekanou mátu a ještě chvíli provaříme. Nakonec přidáme vanilkový pudink v podobě prášku a provaříme. Ovocná směs se tak zahustí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse promícháme mouku, ovesné vločky, cukr, máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchám tak dlouho, až se udělá drobenka. Míchala jsem pomocí šlehače s metličkami. Přibližně čtvrtinu směsi si dáme stranou (tu pak použijeme jako drobenku navrch koláče). Zbytek směsi natlačíme do koláčové formy prsty a rovnoměrně rozprostřeme. Poté přidáme ovocnou směs a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno