Pažitka
Název:

Voňavá bramboračka se žampiony


Voňavá bramboračka se žampiony


Ingredience:
Ingredience:
olej40 ml
hladká mouka2 lžíce
větší žampiony5 ks
zeleninový vývar (pokud nemáte, můžete použít kostku zeleninového bujonu)1,5 l
středně velké brambory3 ks
středně velké mrkve2 ks
větší celer1/4 ks
malá cibule1 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
majoránka dle chuti
česnek2 stroužky
petrželová nať dle chuti
Postup přípravy:
Už jsem zmiňovala, že je bramboračka jedna z mých nejoblíbenějších polévek? 
Patří nejen k podzimu, ale také k chladnému jaru, kdy si chcete kuchyň provonět těmi poctivě nasbíranými hříbky a zahřát se dobrým jídlem po sychravé procházce.
Letos nás hříbky v lese za našim domem zklamaly, nebyla totiž žádná úroda, takže jsem musela do dnešního receptu zvolit žampiony. Škoda, není nad voňavé sušené houby nasbírané s láskou.
A už jsem zmiňovala, jak zbožňuji houbaření?
Od malinka je to pro mě na konci léta největší koníček, měla jsem dokonce svůj vlastní nožík, skládací rybičku (spousta z vás asi ví, o čem mluvím). Mám také slabší výlety do lesa, kdy donesu koš hořčáků, protože přece za ty roky poznám praváka od hořčáka, že ano.

1. Do velkého hrnce nalijte olej, zapněte sporák a přidejte hladkou mouku. Míchejte a udělejte zásmažku neboli jíšku. Trvá to pár minutek. 

2. Poté zásmažku zalijte 1,5l studeného zeleninového vývaru a důkladně promíchejte. (Pokud používáte bujon, tak 1,5 litrem studené vody)

3. Poté přidejte pepř celý, nakrájenou mrkev na kolečka, brambory na kostičky, celer, cibulku, žampiony a nechte cca 30-40min povařit.

4. Polévku osolte, opepřete mletým pepřem, přidejte majoránku dle chuti, dva utřené stroužky česneku a nasekanou petrželovou nať.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Dominika R. Scholzová

    zavřít okno