Pažitka
Název:

Žaludová káva


Žaludová káva


Ingredience:
Ingredience:
žaludy dle potřeby
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Včera jsme byli v lese na houbách. Dle očekávání jsme nenašli vůbec nic. Ale přece nepřijdeme domů z prázdnou, že ano. Tak jsme si nasbírali to, čeho jsme tam viděli nejvíc – žaludy – a vyrobili jsme si domácí žaludovou kávu. 
Žaludová káva byla oblíbena Slovany dávno před příchodem kávy, a to nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro její protizánětlivé a dietetické účinky. Posiluje žaludek, játra i slezinu a je tak vhodná při zažívacích problémech a oslabení organismu. Můžeme si ji ale dopřát i když nás nic netrápí.
Výhodou žaludové kávy je, že neobsahuje lepek ani kofein, takže si ji bez obav mohou dopřát i lidé s celiakií a je vhodná i pro děti.

Žaludy propláchneme ve studené vodě a necháme aspoň hodinu namočené. Budou se nám tak lépe loupat. Poté je vyloupeme a odslupkujeme. Odkrájíme nezdravé části nebo části prožrané červíkem. Poté nasekáme na menší kousky, které opražíme na sucho do hněda. Žaludy by měly pěkně vonět. Necháme vychladnout a rozemeleme v mlýnku na kávu na jemno.
Hotový prášek uchováváme v nádobě jako běžnou kávu a skladujeme v suchu. Na 2dcl nápoje použijeme 1-2 lžičky prášku, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut odstát. Hotový nápoj můžeme popíjet i se sedlinou, nebo pokud nám vadí, přecedíme přes sítko.
Výborně chutná jen tak nebo s mlékem.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno