Pažitka
Název:

Zapečené žampiony s nivou


Zapečené žampiony s nivou


Ingredience:
Ingredience:
menší žampiony100 g
slanina100 g
menší cibule1 ks
nivacca 100 g
zelené bylinky (pažitka, libeček a medvědí česnek) dle chuti
sušený tymián (k houbám se hodí více sušený, je chuťově takový zemitější než čerstvý) špetka
smetanacca 100 ml
máslo kousek
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Normálně žampionové hlavičky plním a zapékám. Ale dnes se mi nechtělo, venku bylo krásně, potřebovala jsem osázet skleník, a tak jsem si ulehčila práci. Směs, kterou bych jindy napěchovala do kloboučků, jsem nasypala na rozkrájené hlavičky a zapekla s nivou a trochou smetany. No, lahůdka. Žampiony byly krásně šťavnaté a vznikl vynikající sosík. K tomu jsem si dala bagetku a úplně mi to stačilo.

Z žampionů vykroutíme nožičky, oloupeme je (pokud jsou úplně čerstvé a bílé, loupat nemusíme) a podle velikosti je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Naskládáme je do zapékací misky. Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, slaninu a nakrájené nožičky hub. Okořeníme tymiánem. Po odstavení vmíchme posekané čerstvé bylinky.

Touto směsí zasypeme žampiony, pak přidáme ještě nahrubo nastrouhanou nivu a polijeme smetanou.

Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na cca 15-20 minut. Podáváme s pečivem nebo třeba se šťouchanými brambory pro větší jedlíky.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno