Pažitka
Název:

Zeleninová polévka s červenou čočkou


Zeleninová polévka s červenou čočkou


Ingredience:
Ingredience:
středně velká mrkev2 ks
petržel1 ks
kedlubna1/4 ks
celer1/4 ks
pórek1/4 ks
kapustičky10 ks
brambory2 ks
menší cibule2 ks
česnek1 stroužek
kari koření3 lžičky
mletý zázvor1 lžička
kardamom1/2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
červená čočka90 g
olej dle potřeby
vývar700 - 800 ml
Postup přípravy:

Jakmile se venku ochladí, tak saláty měním za zeleninové polévky a pokud se potřebuji zahřát i zevnitř, tak ráda přidávám zázvor nebo chilli a využívám pro mě tak zvaná hřejivá koření, jako je kari či kurkuma a kardamom. Nebojte se z klasické zeleninové polévky vykouzlit díky koření tak trochu netradiční polévku.

Nejprve si oloupeme a nachystáme veškerou zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel, mrkev, celer a kedlubnu (u té si pár hezkých listů dáme stranou) si okrájíme a nakrájíme na stejně velké dílky. Pórek nakrájíme na kolečka. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci si na oleji osmahneme cibuli, česnek a pórek, a jakmile zesklovatí tak je posypeme kořením (kari, zázvor, kardamom) a necháme chvíli rozvonět. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a kapustičky a vše osmahneme. Posolíme a opepříme a zalijeme vývarem na mírném ohni, pak vaříme cca 10 minut (do změknutí zeleniny) a poté přidáme červenou čočku, kterou povaříme cca 5-7 minut. Červená čočka nám polévku zahustí. Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme. Na závěr pak polévku dozdobíme omytými a nasekanými listy kedlubny.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno