Pažitka
Název:

Zeleninová rajská omáčka s hovězím a bulgurovými noky


Zeleninová rajská omáčka s hovězím a bulgurovými noky


Ingredience:
Omáčka:
hovězí maso - kýta700 g
střední cibule1 ks
mrkev2 s
petržel1 ks
rajčata (loupaná, krájená v plechovce)400 g
třtinový cukr2 - 3 lžíce
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citron dle chuti
voda dle potřeby
olej dle potřeby
Noky:
bulgur150 g
voda dle potřeby
mléo dle potřeby
sůl dle chuti
žloutek1 ks
špaldová mouka50 g
Postup přípravy:

Rajská omáčka je prostě klasika, ale i klasika se dá udělat dle novějších trendů či požadavků na zdravější výživu. Tudíž žádný protlak nebo zahušťování moukou, jde to i bez toho a opravdu chutná. Rajská omáčka si tak tímto vysloužila místo v naší top pětce omáček, a to je co říct.

Nejprve si udělejte silný hovězí vývar (ten se při vaření vždycky hodí). Díky tlakovému hrnci to jde snadno. Maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak aby bylo maso ponořené a vložíme bobkový list a nové koření a mírně osolíme. Necháme zvolna vařit cca 45 minut. Poté tlakový hrnec opatrně otevřeme, maso vyjmeme (stejně tak i koření) a vývar si dáme stranou. V hrnci si na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, dále mrkev a petržel, tyto zasypeme cukrem, aby zkaramelizovaly. Jamile má zelenina hnědou barvu přidáme rajčata a promícháme. Poté do směsi vložíme zpět maso, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vývarem (tak aby bylo vše ponořeno) a vaříme ještě cca 10 minut. Poté maso opět vyndáme (stejně tak i koření) a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je třeba tak dosolíme, nebo dosladíme a zakápneme citronem. Omáčka se zahustí zeleninou, tudíž netřeba již dále dohušťovat.

Bulgorové noky si připravíme tak, že bulgur uvařte v osolené vodě s mlékem (na jeden díl bulguru připadnou dva díly vody, v tomto případě jeden díl vody a jedn mléka). Vařte dle pokynů na obalu tj. cca 15-20 minut. Po dovaření jej nechte ještě cca 10 minut odstát pod poklicí. Poté přidejte vaječný žloutek, případně i další vodu či mléko, pokud se vám všechna vypařila, a rozmixujte na hladkou kaši. Tu zahustěte libovolnou moukou (já použila špaldovou) a osolte dle chuti. Pomocí dvou lžic tvarujte noky do vroucí vody a vařte je přibližně 5 - 10 minut, dle jejich velikosti. Po vyjmutí z vody doporučuju nechat chvíli uležet, protože přebytečná voda se ještě trošku vpije a konzistence knedlíčků se trošku vylepší.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno