Pažitka
Název:

Zeleninové lečo s ovčím sýrem a ztraceným vejcem


Zeleninové lečo s ovčím sýrem a ztraceným vejcem


Ingredience:
Ingredience:
menší bílé papriky3 ks
středně velká rajčata2 - 3 ks
malá cuketa1/2 ks
cibule1 ks
červená sladká paprika1 lžička
ovčí sýr (jadel)100 g
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
olej dle potřeby
vejce2 ks
petrželka hrst
Postup přípravy:

Lečo je taková klasika, ale i ta se při troše dobré vůle dá udělat k obrazu svému. Tato varianta vlastně vznikla jako kompromis toho, co máme a nemáme na tomto jídle rádi. Toto je podoba, která chutná jak mně, tak i mému muži. On jako chlap by uvítal ještě nějakou tu klobásu a já bych za sebe přidala ještě klasicky zamíchané vejce. Takže tuto variantu můžete brát jako takový základ a pak už je jen na vás, zda přidáte i něco navíc.

Na pánvi si rozpálíme olej a osmahneme na něm cibulku, tak aby zesklovatěla. Poté plamen stáhneme a přidáme sladkou papriku a zarestujeme. Přidáme na kostky nakrájené bílé papriky a opékáme. Pak přidáme nakrájená rajčata a nakonec cuketu. Rajčata pustí šťávu a tak se pak zelenina trochu podusí ve vlastní šťávě, pokud tomu tak není, ta přidáme trochu vody. Jinak opékáme zeleninu do změknutí. Na konci vaření pak přidáme na plátky nakrájený jadel a nasekanou petrželku. Už nevaříme. Ztracené vejce si připravíme tak, že do kastrolu nalijeme vodu a ocet (cca 1 lžíci), přivedeme k varu a pak plamen zmírníme, abychom teplotu vody udržovali těsně pod bodem varu. Například do misky si vyklepneme vejce a pozvolna ho z misky vkládáme do horké vody tak, abychom bílkem obalili žloutek. Necháme ve vodě přibližně 4 minuty - výsledek je po nakrojení měkký, jemně se roztékající žloutek. Hotové vejce vložíme do studené osolené vody.

Zeleninové lečo pak podáváme se ztraceným vejcem servírovaným navrchu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno