Pažitka
Název:

Zelné tyčinky ve variaci s uzeným Šmakounem

bez mléčné bílkoviny, ve verzi bez vajec, obsahuje lepek


Zelné tyčinky ve variaci s uzeným Šmakounem


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T1050114 g
žitná mouka jemně mletá54 g
kysané zelí100 g
České Ghíčko Bio2 lžíce
Alsan Bio60 g
sůl1 - 2 lžičky
uzený Šmakoun50 g
hrubozrnná sůl na posypání dle potřeby
České Ghíčko Bio na potření tyčinek dle potřeby
Postup přípravy:

Dědeček s babičkou naložili před časem zelí, a jelikož už má tu správnou chuť, nemůžeme se jej nabažit a degustujeme. Přidáváme zelí, kde se dá, včera placky, dnes tyčinky. A samozřejmě se s ním nacpáváme i jen tak.

Tyčinky jsem připravila ze dvou dávek, pro dospělé s uzeným Šmakounem a pro našeho mlsáčka jsem Šmakouna vynechala. 
Obě varianty jsou výborné, úžasné křupavé tyčinky s vůní a chutí zelí. Navíc ve verzi s uzeným Šmakounem lehce uzená příchuť a cenné bílkoviny. No jsem zvědavá, zda se dožijí večera.

Odvážíme si mouky, nasypeme na pracovní podložku, přidáme pokrájené zelí, tuky, sůl (mně osobně stačí 1 lžička na toto množství, záleží na druhu soli, já použila himalájskou růžovou), najemno nastrouhaného uzeného Šmakouna, vypracujeme těsto. Z počátku se bude zdát suché, ale vydržte a důkladně těsto propracujte. V případě, že by se těsto rozpadalo, přidejte tuk a naopak pokud se těsto bude lepit, přidejte mouku. Já neměla potřebu přidávat nic. Co se týče tuků, tak dozajista půjde jen s Ghí, já jsem měla bohužel Ghíčka už málo takže jsem tuky namíchala.

Z vypracovaného těsta vyválíme vždy dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme, případně zatočíme. Připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme Ghíčkem, posypeme hrubozrnnou solí či semínky. Pečeme dozlatova na 200°C přibližně 20 minut.
Délka pečení je již na vás, pokud chcete vypečenější křupavé, pečte o něco déle.

Druhou verzi bez Šmakouna připravíme stejným způsobem jen Šmakouna vynecháme. Pokud chceme tyčinky křupavé, děláme prameny tenké.

Přeji příjemné chroupání.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno