Pažitka
Název:

Žemlovka se šmakounem a rýžovou smetanou


Žemlovka se šmakounem a rýžovou smetanou


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
Alsan bio dle potřeby
rohlíky7 - 8 ks
rýžová smetana200 g
přírodní Šmakoun150 g
jablka5 - 6 ks
skořice dle potřeby
namletý třtinový cukr dle chuti
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
mandlové mléko Provamel dle potřeby
Postup přípravy:

Na přání tatínka zemlbába. Otázka zněla: "Dokážeš ji připravit, kdyby chtěl ochutnat i Tomík"? No tak jo...
Kdo neochutná, neuvěří, že není žádný rozdíl v použití šmakouna a tvarohu. Žemlovku jsem neměla asi dva roky. Už si ani nevzpomenu, kdy tomu bylo naposled. Neholduji sladkým hlavním jídlům, ale tohle byla taková dobrota, že si ji ráda znovu dopřeji.

Dno zapékací mísy vymažeme Ghíčkem, rohlíky nakrájíme na kolečka, které z jedné strany namočíme do mandlového mléka a rovnoměrně rozložíme do zapékací mísy. Když máme spodek mísy vyplněný rohlíky, přidáme rozmixovanou směs šmakouna, smetany, třtinového cukru a vanilky, rovnoměrně rozetřeme, přidáme najemno nastrouhaná jablka, která jsme smíchali se skořicí a přisladili třtinovým cukrem (nemusíme, záleží na sladkosti jablíček), po té dáme opět vrstvu namočených rohlíků, opět vrstvu směsi šmakouna,smetany a vanilky, vrstvu jablek a zakončíme opět pečivem, které potřeme Alsanem bio, přiklopíme a pečeme na 200°C přibližně 45 minut, nakonec odklopíme a necháme zrůžovět.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno