Pažitka
Název:

Žitný cuketový koláč s borůvkami makovým, slunečnicovým olejem a drobenkou


Žitný cuketový koláč s borůvkami makovým, slunečnicovým olejem a drobenkou


Ingredience:
Ingredience:
žitná mouka celozrnná jemně mletá300 g
vejce6 ks
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
třtinový cukr80 g
bio slunečnicový olej40 g
makový olej20 g
najemno nastrouhaná cuketa125 g
voda115 ml
borůvky několik hrstí
Drobenka:
pohanková mouka hladká2 - 3 lžíce
České Ghíčko Bio1 lžíce
třtinový cukr2 - 3 lžíce
České Ghíčko Bio na vytření formy
Postup přípravy:

Pokud máte rádi mokrý koláč, tak tento je právě pro vás. Přemýšlela jsem jak zužitkovat nadprůměrnou úrodu cuket a koláč se sám nabízel. Hlavně jsem potřebovala připravit něco k zakousnutí k ranní kávičce pro pány. Ať už s cuketou, či bez chutná skvěle. Já se rozmýšlela, zda koláč s borůvkami či rybízem. Připravila jsem tedy dva. Bohužel druhý jsem nestihla vyfotit, návštěva byla příliš rychlá. Takže v jedné verzi jsme si pochutnali na borůvkovém koláči a v druhé mix borůvek a červeného rybízu.

Vejce vyšleháme s cukrem do krémové konzistence, šlehala jsem na plný výkon. Za stálého šlehání postupně přidáváme slunečnicový a makový olej, mouku s kypřícím práškem, vodu a nakonec jen ručně vmícháme najemno nastrouhanou cuketu. 
Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem. Pokud máme mražené ovoce, přidáme jej po 15 minutách pečení společně s drobenkou, čerstvé můžeme přidat ihned. Koláč vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. 
Koláč necháme vychladnout.
Drobenku na koláč připravíme velmi snadno. Stačí smíchat pohankovou mouku společně s cukrem a tukem, případně jinou mouku běžně používanou na přípravu drobenky.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno