Pažitka
Název:

Žitný cuketový koláč s vlašskými ořechy, Ghítelou, vanilkou, kokosovým mlékem, meruňkami a čokoládou

bez BKM a laktózy


Žitný cuketový koláč s vlašskými ořechy, Ghítelou, vanilkou, kokosovým mlékem, meruňkami a čokoládou


Ingredience:
Korpus:
očištěná, vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa472 g
vejce4 ks
žitná celozrnná jemně mletá mouka300 g
třtinový cukr100 g
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
mleté vlašské ořechy90 g
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
slunečnicový olej170 g
České Ghíčko Bio60 g
Ghí na vytření formy
žitná celozrnná jemně mletá mouka na vysypání formy
Krém:
Ghítela na potření korpusu
kokosové mléko 80% REAL1 plechovka (400g)
meruňky dle potřeby
med dle chuti
Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan dle potřeby
Postup přípravy:

Nemohla jsem se rozhodnout, zda připravit světlý koláč či dort a tak jsem se rozhodla pro obě varianty. Druhý bude brzy následovat. Tento koláč je velmi snadný, rychlý a velmi osvěžující. Libovolně kombinovatelný s různými druhy sezónního ovoce, Gítela je luxusní pomazánka vyrobená z nejkvalitnějších surovin arašídového másla, ghí, kakaa, medu, vanilky vše v BIO kvalitě a k této kombinaci se skvěle hodila. Příjemné osvěžení v letních dnech.

Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, přidanou vanilkou, mletými ořechy, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy. Já zvolila formu na koláč o průměru 27cm a výšce 4cm. Počítejte s tím, že pokud budete chtít koláč vyndat z formy, bude to trošku pracnější. Mnohem lepší je klasická forma na dort, ale zase přijdeme o krásný lem. Takže to už je na vás. Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout. 
Během pečení si vložíme do mrazáku kokosové mléko v plechu, které mrazíme 45 minut. Případně si vložte kokosové mléko na 48 hodin do lednice.
Vychlazené mléko otevřeme a vyšleháme do krémové konzistence a následně osladíme dle vlastní chuti medem.
Pokud bude na dně mléka tekutý podíl, nepřidávejte jej a vyšlehejte pouze tuhý podíl. Došlo by k naředění a krém by nedržel.

Vychladlý korpus potřeme Ghítelou, navrstvíme na něj našlehané kokosové mléko a dáme zachladit do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím si připravíme meruňky, které omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na měsíčky. Nalámeme si čokoládu, kterou vložíme do sáčku a následně do vodní lázně rozehřát.
Vyjmeme koláč z lednice, ozdobíme jej meruňkami a dozdobíme libovolně, nerovnoměrně rozehřátou čokoládou.

Čokoládu necháme chvíli mimo vodní lázeň, nezdobíme horkou čokoládou, následně odstřihneme růžek sáčku a zdobím.

Následně koláč opět vložíme do lednice.
Zachlazený koláč vyjmeme z lednice a vyndáme z formy. Já si pomohla obracečkou a dlouhým nožem. Je na vás, jestli vyjmete dort z formy po vychladnutí a následně nazdobíte, mně se to nedařilo a povedl se mi vyndat až nazdobený a zachlazený.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno