Pažitka
Název:

Žitný dortík s meruňkovo ovocným rozvarem, mandlovým tvarohem a kokosovým mlékem

bez BKM


Žitný dortík s meruňkovo ovocným rozvarem, mandlovým tvarohem a kokosovým mlékem


Ingredience:
Korpus:
Ghí na vytření formy
vejce5 ks
kokosový cukr100 g
žitná mouka200 g
slunečnicový olej3 lžíce
České Ghíčko Bio2 lžíce
voda100 ml
prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
Ovocný krém:
meruňky200 g
nektarinky232 g
jablka107 g
vypeckované třešně10 ks
agarové vločky6 g
med dle chuti
Světlý krém:
kokosové mléko1 plechovka (400g)
mandlový tvaroh Qvark1 balení
med dle chuti
Zdobení:
Vivany čokoláda na vaření 70% kakaa, vegan dle potřeby
meruňky dle potřeby
Postup přípravy:

No pěkně jsme se rozmlsali, ale co naplat, mandlový tvaroh bylo zapotřebí zpracovat a tomu se nedalo odolat. Na tento dort už jsem myslela delší dobu, a když mi manžel dovezl meruňky a babička s dědou další várku, nedalo se nic dělat, měla jsem hned záminku k realizaci dortíku. Musím říct, že tedy nikdo neměl námitek. Lehký, osvěžující dortík k odpolednímu dýchánku, úžasný, osvěžující dortík do letních dnů.

Vyšleháme si vejce s kokosovým cukrem, šleháme, dokud se nevytvoří krém. Do vzniklého krému přidáváme za stálého šlehání postupně Ghí, mouku, olej, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané formy. Připravenou formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme vychladnout a seřízneme, aby byl rovný.

Během pečení korpusu si vložíme kokosové mléko v plechu do mrazáku na 45 minut, případně si jej 48 hodin předem vložíme do lednice. Je dobré vybírat vysokoprocentní kokosová mléka v plechu.

Mléko se nám chladí a tak si můžeme připravit ovocnou část na dort.

Vypeckujeme si meruňky, třešně a nektarinky, nastrouháme jablko, rozmixujeme tyčovým mixérem, do této směsi nasypeme vločkový agar, zamícháme a necháme 5 minut stát. Následně povaříme, zredukujeme tekutiny do konzistence hustější přesnídávky a osladíme medem dle vlastní chuti, já přidala lžíci medu a dáme stranou. Odebereme si pro jistotu trochu ovocného rozvaru na talířek a dáme do lednice, pokud nám zatuhne, necháme být, pokud by se vám konzistence nezdála, přidejte ještě agarové vločky a znovu povařte. Agar budeme potřebovat vlažný, kdyby nám úplně vychladl, zatuhne.
Pustíme se do přípravy světlého krému, vyjmeme z mrazáku kokosové mléko, vyšleháme jej a následně do něj již jen lehce zašleháme Qvark mandlový tvaroh, který jsme si rozmačkali lžící, v případě potřeby dosladíme medem, já dala 1 lžíci.
Pokud budete mít v plechovce na dně tekutý podíl, nepřidávejte jej při šlehání, naředil by nám krém a to je nežádoucí.

Vychladlý korpus upneme zpět do dortové formy, nalijeme na něj lehce vlažný ovocný rozvar, následně navrstvíme světlý krém a dáme do lednice chladit alespoň na hodinu. Následně vyjmeme dort z lednice, neotvíráme formu, ozdobíme nakrájenými meruňkami a čokoládou a dáme zpět zachladit do lednice. Já si rozehřála čokoládu v sáčku, nechala chvíli zchladnout, ustřihla špičku sáčku a již jen čokoládou dort ozdobila. Ze zbylé čokolády jsem si připravila srdíčka, která jsem si namalovala pomocí zdobícího sáčku na pečící papír, dala vychladit do lednice a následně sundala a použila na dekoraci dortu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno