Byli jsme vlastně první v Třebíči, kdo měl stánek se zmrzlinou

Byli jsme vlastně první v Třebíči, kdo měl stánek se zmrzlinou zpět

Proč zrovna zmrzlina z Opočna?

Především proto, že její chuť je skutečně výborná a nezaměnitelná s jakoukoliv jinou zmrzlinou na našem trhu. Originální receptura je pečlivě střežená a už několik desetiletí takřka neměnná. Často nám lidé volají a ptají se, jestli zmrzlina, kterou prodáváme je skutečně ta pravá opočenská, kterou znají od svého mládí. Jméno České zmrzliny z Opočna má většina konzumentů v naší zemi spojeno s tou nejvyšší kvalitou.

Kde se vzal nápad začít podnikat právě se zmrzlinou?

Nejdříve jsme začali podnikat v takových drobných potravinářských věcech, jako byla třeba cukrová vata. Všimli jsme si třeba na poutích, že zájem o zmrzlinu je velký, takže jsme ji hned po revoluci začali prodávat taky. Byli jsme vlastně první v Třebíči, kdo měl stánek se zmrzlinou. V roce 1990 jsme provozovali zmiňované dva stánky,  které byly postaveny hned vedle pošty a fungovaly cca 6 let. Zájem byl vidět okamžitě. Pamatujeme dlouhé fronty na zmrzlinu, již v té době dovážené z Opočna.

Proč zrovna zmrzlina z Opočna?

Především proto, že chuť je skutečně výborná a nezaměnitelná s jakoukoliv jinou zmrzlinou na našem trhu. Receptura je pečlivě střežená a už několik desetiletí takřka neměnná. Často nám lidé volají a ptají se, jestli zmrzlina, kterou prodáváme je skutečně ta pravá opočenská, kterou znají od svého mládí. Jméno České zmrzliny z Opočna má většina konzumentů v naší zemi spojeno s nejvyšší kvalitou. Výrobce si je této skutečnosti dobře vědom. Na kvalitu a dobré jméno je v opočenské mlékárně kladen značný důraz. Opravdu se vyrábí z kvalitního mléka z domácí produkce. Opočenská mlékárna Bohemilk vyrábí vlastní sušené mléko, od kterého se to všechno odráží. V případě problémů se dá zasahovat do receptury a okamžitě se to řeší. Sušené mléko z Opočna kupují i cukráři, protože nemá žádné příměsi. Opočenská mlékárna patří pod společnost Interlacto, která má vlastní chovy a při výrobě upřednostňuje regionální české suroviny.

Jaká byla spolupráce s Opočnem?

Velice dobrá. Prostě jsme tehdy vzali Avii, jeli do Opočna, nakoupili zmrzlinu a od té doby spolupracujeme. Zmrzlinu jsme si velmi oblíbili. Asi po dvou nebo třech letech nás oslovili, jestli nechceme dělat  distribuci v jejich zastoupení, což jsme přijali, protože jsme měli dobré zkušenosti. A ta spolupráce už běží krásných cca 24 let. A jsme za to rádi!

Myslíte, že se zmrzlina po těch letech, díky různým normám atd., změnila?

Po vstupu do Evropské unie se například ukázalo, že naše normy byly tak přísné, že se spíše některé uvolnily, než aby se ještě více zpřísnily. Takže k žádným velkým změnám nemuselo dojít.

Prý také nabízíte i bezlepkovou zmrzlinu? V čem je bezlepková jiná?

Ano všechny naše zmrzliny jsou opravdu bezlepkové, jediný alergen, který zmrzliny (mléčné) obsahují je mléko. Opočenská zmrzlina neobsahuje žádné složky, ve kterých by mohl být lepek.  Lepek se objevuje v mouce a tu naše zmrzlina neobsahuje.

A co kornoutky? Existují bezlepkové? Pokud ne, čím se dají nahradit?

Takové informace nemáme, že by existovaly bezlepkové kornoutky. Nikdo je oficiálně nenabízí. My to řešíme různými papírovými kelímky. Když jsou kelímky barevné a něčím atraktivním se zmrzlina posype, tak se to dětem líbí a nelitují, že kornoutek nemají.

Co všechno nabízíte? Jaký máte sortiment?

V naší nabídce najdete zmrzlinové směsi v několika řadách. Vlajkovou lodí je pro nás smetanová řada Mixar EXTRA, kde dominují vanilka a čokoláda, ale velmi populární je třeba smetanový jogurt, nebo letošní novinka smetanová meruňka. 
Velmi oblíbená je řada Fredomix Premium, což jsou mléčné zmrzliny. I zde jsou nejprodávanější klasické druhy, jako jahoda, pistácie, nebo borůvka. Velké popularitě se těší také opočenská specialita- zmrzlina s příchutí kaktus.
Další prodávanou řadou jsou směsi na vodovou zmrzlinu, která je oblíbená hlavně v horkých dnech. Obdobou vodových zmrzlin jsou sorbety. Sorbetová zmrzlina má podobnou konzistenci jako zmrzlina vodová, ale na rozdíl od ní obsahuje podíl velmi jemně mletého sušeného ovoce, které jí dává jemnou, ale přitom výraznou přírodní chuť. Zejména příchuť červený meloun se v minulém roce stala doslova trhákem.
Nabídku zmrzlin doplňují UHT zmrzliny, které jsou vhodné pro hygienicky náročnější provozy, jogurtová zmrzlina Yogi, která se připravuje z čerstvého jogurtu a dále pak speciality jako je směs na výrobu ledové kávy a směs na horkou čokoládu, což je hlavně pro cukrárny výborná zimní alternativa za zmrzlinu a ledovou tříšť.
Další druh zboží, který prodáváme a který je vyráběn v opočenské mlékárně, je směs na výrobu ledové tříště. Tyto směsi jsou na trh uváděny pod obchodním názvem Alpina. Stejně jako zmrzlinové směsi, vyznačují se i tříště vynikající chutí, snadnou přípravou a příznivou cenou. 
V naší nabídce můžete dále nalézt široký sortiment zmrzlinových doplňků. Chtěli bychom zmínit hlavně zmrzlinové kornouty značky Suncone, které jsou vyráběny ve Znojmě. Kvalita je nejlepší na českém trhu. 
Nabídku doplňují různé druhy posypek, polev, lžiček, termomisek, kelímků, brček a další doplňkový sortiment.

Co pro laika znamená slovo "směs"?

Směs je prášek, který se u nás míchá s vodou. Většina ostatních firem to dělá tak, že tam přidává mléko, pak samozřejmě vychází kilo jejich směsi levněji, takže to vypadá, že my jsme drazí. U nás se tam opravdu dává jenom voda, která se rozmíchá se směsí, nechá se chvilku odstát a nalije se do stroje. To je veškerá práce.

Když já vám budu jako neznalá v oboru oponovat, že s mlékem to bude určitě lepší?

Rozdíl je v tom, že my už tam to mléko máme. Obsah sušeného mléka je dostatečný. My mléko přidat můžeme, ale kvalita se nezlepší a hrozně se to prodraží. Hlavně je to v tomto případě opravdu zbytečné!

Jak názorově bojujete s cenovou politikou zmrzlin?

My máme třeba kilo směsi na dva litry vody, někteří nabízí kilo směsi na tři litry vody. Naše zmrzlina to samozřejmě snese taky, ale jak to bude vypadat, že? V době, kdy se do zmrzlin dávají přípravky na vši a různá zvěrstva, tak se hodnotí hlavně ta kvalita, za kterou se prostě musí zaplatit. Pro koncové prodejce je však výdělek tak velký, že např. 10 Kč rozdíl na kile směsi, je zanedbatelný.

Kde všude vaše zmrzliny distribuujete?

Provádíme distribuci po celé jižní Moravě a části Vysočiny. Opočno má celkem 7 distributorů a my jsme právě jedním z nich. Třeba v Třebíči můžete zmrzlinu z Opočna koupit např. v obou provozovnách u Bauera, v cukrárně U Řeky atd. Neradi někoho opomínáme, máme spoustu dobrých zákazníků, kterých si vážíme.

S jakou otázkou se nejčastěji setkáváte při poptávce?

Jestli se jedná opravdu o tu opočenskou. Setkáváme se totiž i se zneužíváním reklamních předmětů. Opočno jich dává mnoho, aby podporovalo své prodejce. Máme obrovský problém s tím, že někdo nás kontaktuje a dostane od nás reklamy. Pak se samozřejmě neozve a koupí si někde tu nejlacinější zmrzlinu. Bohužel pro nás, si dělá reklamu opočenskou zmrzlinou. Pak se nás lidi ptají, jak je možné, že někde je opočenská zmrzlina výborná a někde se nedá jíst?! Je to prostě tím, že zneužívají reklam, pod kterými prodávají levné nekvalitní produkty. To nás trápí.

Jak se  jako spotřebitel můžu bránit? Je způsob, jak zjistím, jestli se jedná právě o tu z Opočna?

To poznáte jedině podle chuti! Dobrý prodejce se pozná tak, že má dobrou zmrzlinu. Když ji dělá dobře, tak ji nemůže mít špatnou. Pokud jim nebude chutnat, mohou nás jakkoliv kontaktovat. Jestliže je to v našem regionu, budeme to rozhodně řešit. Spousta lidí totiž asi nepochopila, že když to dělá poctivě, tak vydělá víc, než když se snaží na lidech či chuti šetřit. Zákazníci si vzájemně sdělí, že někdo nemá dobrou zmrzlinu a přestanou tam zcela určitě chodit. Ale tihle nepoctivci kazí jméno nás všech.

Jak řešíte prodej jiné zmrzliny pod vaší značkou?

Upozorníme na to a dochází i k tomu, že jim odebíráme reklamy. Nejsou totiž dané, ale zapůjčené. Když to pravdu hraničí s tím, že je to neúnosné, tak reklamy odebereme. Snažíme se to ale řešit smírně, protože prodejce pak třeba přijde na to, že jiná zmrzlina za moc nestojí a vrátí se k nám, což se nám opravdu stává. Musíme to řešit lidsky, slušně a některé nechat dojít k té správné myšlence, že v tomto případě se „šidit“ nevyplácí.

Připravujete také nějaké letní akce?

Třeba firma Česká zmrzlina z Opočna má krásné reklamní auto se zmrzlinou. Takže když je někde nějaká společenská akce, kde nemáme nikoho dobrého na zmrzliny, tak se tam pozve právě tento automobil, který obohatí třeba dětský den či jinou kulturní akci. Samozřejmě nezveme ho na akce, kde máme svého zákazníka, abychom mu nelezli do zelí. Své zákazníky opravdu ctíme, udržujeme tímto dobré vztahy a obchodní spolupráci. Ale musíme říct, že Opočno dělá velmi dobře tento reklamní marketing, protože co je víc, než spokojené děti a rodiče s kornoutky v ruce?!

Získala Česká zmrzlina z Opočna i nějaká ocenění?

Opočenská směs s příchutí vanilky získala certifikát se značkou Klasa.

Proč se má prodejce rozhodnout právě pro vaše zmrzliny?

Výroba zmrzliny z opočenských směsí je velmi snadná bez nutnosti přidávání dalších surovin, jako je třeba mléko. Nášleh našich zmrzlin je bezkonkurenční a pravděpodobně nesrovnatelný s jiným výrobkem na trhu. Díky těmto dvěma skutečnostem je i cena naší zmrzliny velmi příznivá. Některé naše druhy, jako je třeba Mixar Extra Vanilka, se ostatní snaží už roky neúspěšně napodobit.

V čem jste lepší než ostatní?

O naše odběratele se pečlivě staráme a jejich požadavky nám nejsou lhostejné. Pokud se někdo stane výhradním odběratelem naší zmrzliny, vybavíme jeho provozovnu reklamními předměty v opočenských barvách, aby bylo vidět, že prodává právě Českou zmrzlinu z Opočna. V každé sezoně je vybráno několik provozoven z každého regionu, kterým je udělen certifikát kvality, což je mezi zákazníky velmi žádané ocenění. 
Výhodou jsou další akce, jako třeba Zmrzlinový klub, kde může každý registrovaný odběratel za svoje odběry získat zajímavé dárky. Výhod je u nás opravdu hodně. 

Chcete ještě něco dodat na závěr?

Zmrzliny Kratochvíl z Třebíče, Vám přejí krásné léto s poctivou Českou zmrzlinou z Opočna! 

 



Autor článku: Monika Růžičková

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI