Kateřina Machálková z blogu Cookačka

Kateřina Machálková z blogu Cookačka zpět

jméno a příjmení Kateřina Machálková
znamení štír
koníčky synchronizované bruslení, rodina, vaření, práce
sny a cíle Mým hlavním snem je, mít spokojenou a zdravou rodinu. Mít 
práci, co mě naplňuje. Zatím mám to velké štěstí, že tento "sen" žiju!
blog cookacka.blogspot.cz

Jmenuji se Kateřina Machálková a momentálně jsem máma na plný úvazek. Vždy mě vaření bavilo, ale díky mému malému klučíkovi, jsem nad vařením začala více přemýšlet. Zajímám se o pestřejší, zdravější varianty, které začleňuji do každodenního vaření. Odměnou je pro mě samozřejmě prázdný talíř a umazaná pusinka malého. Ráda poznávám nové věci nejen ze světa gastronomie, ale i v obyčejném životě. Někdy se vracím ke klasickým receptům, které se snažím pojmout moderněji a zdravěji. Doufám, že vás některé alespoň trošku inspiruji svými recepty a bude nám všem chutnat.

Recepty kuchaře
RAW dort mrkvový

RAW dort mrkvový

Na jednom foodparku kdysi jsem zahlédla u stánku s raw dorty oranžový dort. Zjistila jsem, že se jedná o mrkvový dort a prý je jeho výroba podobná jako výroba jiných dortů s krémem a jeho základ tvoří namočené kešu oříšky. Od té doby jsem jen čekala na příležitost tento dort vyzkoušet doma. Byla jsem si jistá, že až bude potřeba, najdu nějakou inspiraci na internetu. Ale omyl. Receptů na mrkvové raw dorty je spousta, ale nenašla jsem žádný, kde by byla mrkev v krému....no tak jsem recept vymyslela. Jak už je pravidelným čtenářům receptů na mém blogu známo, nemám doma fandy zeleniny, takže jsem pro jistotu ten stejný den udělala dorty dva, kdyby náhodou tento mrkvový neprošel. Zároveň jsem ho ale nabídla jako první, abych využila aspoň šance tu zeleninu předložit. A k mému překvapení si syn několikrát žádal o přidání.

Vzhledem k malému počtu testujících strávníků a dvěma dortíkům jsem dělala pouze jeho malou verzi (ve formě o průměru 12cm). Pokud chcete dortík připravit na nějakou oslavu o více lidech, doporučuji použít formu mezi 18-23cm a množství ingrediencí dát 3-4 násobné (podle velikosti formy).

26.10.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Snídaňová srdíčka pro děti

Snídaňová srdíčka pro děti

dětská jídla

Znáte kupovaná srdíčka z ovesných vloček nebo mini snídaňové sušenky do mléka?
Já je znám od doby, kdy mi takové věci začala nosit moje maminka. Protože maminka se snaží obvykle vybírat mezi takovýmto mlsáním to lepší a čte složení, dostaly se mi do ruky srdíčka i sušenky s celkem dobrým složením a mixem ucházejících obilovin (ovesné vločky, žitná mouka, ječná mouka,...). Syn si zamiloval zejména srdíčka a začal si na nich pochutnávat s mlékem. Dříve už jsem experimentovala s vlastním receptem na takové sušenky a tentokrát jsem se rozhodla si s receptem pohrát ještě více. Základ pro tyto a mnoho mých dalších (zatím nezveřejněných) sušenek je stejný.

4.9.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Snídaňové kakaové mléko bez cukru

Snídaňové kakaové mléko bez cukru

Taky máte rádi kakao? Já si občas ráda dopřeju kakao, které si umíchám z kakaového prášku a cukru a zamíchám do mléka. Můj muž se tím nezdržuje a rovnou si dá do mléka granko. A syn mu to pak s nadšením vypije. Nevidím to moc ráda a tak mě napadlo dnes využít přebytku banánů a udělat kakao jinak. Přidala jsem ještě oříšky a chia semínka a najednou z toho vznikl sytý nápoj plný vitamínů, bílkovin a kvalitních tuků.

11.8.2017 Doba přípravy: 10 min více info
"Kinder mléčný řez" bez lepku

"Kinder mléčný řez" bez lepku

bezlepkový recept

Můj syn miluje sladkosti, asi jako každé dítě. U babičky nedávno poznal novou lahůdku, kterou tam od té doby vždy hledá. Chtěla jsem mu udělat radost, ale zároveň zajistit určitou výživovou úroveň této sladkosti, abychom mohli být oba spokojeni, tak jsem se pustila do svojí domácí verze této piškotové pochoutky proložené tvarohovým krémem známé pod názvem "Kinder mléčný řez".

Pro inspiraci jsem na internetu projížděla již existující recepty, abych věděla jak nejlépe na kakaový piškot. Nakonec jsem se inspirovala receptem na tento Fintess mléčný řez bez cukru a mouky, který jsem si trochu upravila dle sebe (a momentálních surovinových možností, které jsem mela doma).

23.6.2017 Doba přípravy: 60 min více info
Rychlá drožďová polévka s drožďovými knedlíčky

Rychlá drožďová polévka s drožďovými knedlíčky

Jak syn, tak já, milujeme chuť droždí. Syn navíc miluje vše, co jen zavání knedlíčky a knedlíky. Protože je syn momentálně nemocný, chtěla jsem uvařit něco zdravého a chutného, kde je také hodně tekutin. Rozhodla jsem se tedy pro dvojitou drožďovou bombu - polévku plnou knedlíčků. Původně měla vyjít na 4 porce, tedy i na další den, ale už zmizela (smích).

24.5.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Konfitovaná telecí plec na červeném víně s čokoládou

Konfitovaná telecí plec na červeném víně s čokoládou

Kdo mě zná a sleduje mé kuchařské počiny, ví, že jedno z mých oblíbených jídel je konfitované hovězí nebo i jiný druh masa na červeném víně. Často dělávám lehce dostupnou a relativně levnou hovězí kližku na tento způsob. Recept na ni najdete ZDE. Když mi můj muž volal, že zahlédl telecí maso, hned jsme diskutovali, kolik ho má vzít  a na jaký způsob si ho dáme. Tato úprava proslavila líčka, která jsou ale velice těžko k dostání. My jsme vsadili na telecí plec, která je libovější, ale i tak se hodí na úpravu dušením nebo konfitováním. Ani nyní jsme nedělali chybu. Výsledek byl opět vynikající.

24.5.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Red velvet muffiny z červené řepy s kousky čokolády

Red velvet muffiny z červené řepy s kousky čokolády

Celé to vzniklo tak, že jsem četa příspěvek jedné maminky, která se pochlubila, že její muž vyrobil muffiny, zatímco ona koupala dítě. Prý to trvalo zhruba 40 minut, kdy byla mimo kuchyni, a když se vrátila, tak tam nani čekalo sladké překvapení. No co na to číst. Za prvé jsem dostala chuť na muffiny a za druhé jsem měla potřebu změřit, jak dlouho takové muffiny budou trvat mně. (smích) Nevěřila jsem totiž, že 40 minut může stačit... a víte, jak to dopadlo? Nestačilo mi to.

Klobouk dolů onomu tatínkovi, jak za rychlost, tak za to, že vůbec věděl, jak se muffiny dělají. Když už jsem se rozhodla upéct muffiny, okamžitě jsem věděla, které to budou. Už dlouho jsem je plánovala a teď, když jsem shodou okolností byla obdarována červenou řepou, jsem se jala hledat odpovídající recept, ze kterého bych při jejich výrobě mohla vyjít. Můj zrak padl téměř ihned na recept od Kitchenette, který mě zaujal mimo jiné použitím kefíru. Náhoda tomu chtěla, že jsem zrovna měla všechny potřebné suroviny doma a mohla jsem rovnou začít, a tak vám teď přináším svoji malinko upravenou verzi.

25.4.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Jednoduché špaldovo-žitné mrkvánky s povidly a mákem

Jednoduché špaldovo-žitné mrkvánky s povidly a mákem

Poslední dobou na mém blogu dominují sladké recepty. Ne že bych nevařila i běžná jídla, ale možná proto, že jsou běžná a buď už je mám na blogu, nebo nejsou ničím zajímavá, na blog je nevkládám. Před několika týdny jsem začala nosit synovi do školky vlastní svačinky, a protože ovoce a zeleninu v čerstvém stavu téměř odmítá jíst, hledám často inspiraci, jak udělat nutričně hodnotnou svačinku, kterou sní - ideálně s nadšením.

Při svém brouzdání jsem narazila na skvělý recept na mrkvánky s povidly na blogu Dětem zdravě, kterou jsou opravdu plné mrkve a recept na těsto je bez cukru. Jediný cukr zde tvořila povidla. Ihned jsem viděla příležitost ještě recept obohatit o porcičku vápníku v podobě máku přidaného do povidlové náplně. S tímto opět klesá množství cukru v jedné porci, ale logicky také klesá sladkost mrkvánků. Proto jsem malinko přisladila těsto a tuto kombinaci teď děláme už pravidelně. 

Při posledním pečení jsem měla málo povidel, které nevyšlo na naplnění celé várky, tak jsem rovnou zkusila vyrobit i "zbytkové sušenky", jak jsem si je pracovně pojmenovala.

19.4.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Nepečené müsli tyčinky bez přislazení ve dvou variantách - meruňky a brusinky

Nepečené müsli tyčinky bez přislazení ve dvou variantách - meruňky a brusinky

Přináším další verzi tyčinek. Vlastně rovnou dvě verze. Tentokrát je nemohu nazvat raw tyčinkami díky použité pufované quinoe. Zato splňují požadavky na zdravé müsli tyčinky. Když toto vyzkoušíte, uvidíte, že už nebudete potřebovat nakupovat ty v obchodě, které jsou plné cukru a tuku.

Výroba je v podstatě stejná jako u původní verze raw tyčinek, jen ingredience se obměnily.

Dnes přináším rovnou dvě verze příchutí - meruňky a brusinky.

Do svých tyčinek nepřidáváme žádné sladidlo. V tomto receptu ovšem budou výjimku tvořit brusinky, které se běžně prodávají proslazené. Takže v tomto případě je třeba počítat s nějakým cukrem v základu. Je to i jeden z důvodů, proč jsem s jejich použitím dlouho váhala. Nakonec jsem ale zhodnotila, že jestli si syn vybere tyčinku s brusinkami v obchodě, nebo mu ze stejných brusinek udělám tyčinky doma, ale ostatní složení si mohu lépe pohlídat, tak raději zvolím domácí verzi. Komu by to vadilo, může koupit buď neproslazené (je ale třeba připravit se na jinou chuť) nebo je nahradit jinou ingrediencí (například rozinkami).

Teď už ale k samotným receptům. Připravíme si tedy dnes dvě podobné verze.

19.4.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Pečené kuřecí maso v křupavé kukuřičné krustě se zeleninou a dressingem zabalené v celozrnné tortille

Pečené kuřecí maso v křupavé kukuřičné krustě se zeleninou a dressingem zabalené v celozrnné tortille

V pátek měl syn slíbeno, že se půjdeme podívat do jeho oblíbeného modelového světa vláčků. Miluje to tam a zavítáme tam průměrně 2-3x do měsíce. Obvykle tam chodíme po školce, kdy já spěchám z práce, abych ho stihla vyzvednout před zavíračkou a ve městě pak obvykle dostanu hlad. Nic moc rychlého, ale zároveň přijatelného i pro malé strávníky (syn chce vždy ochutnat co má maminka) jsem cestou nenašla, tak jsem se stavil v KFC a vybrala jsem si tam tortillu s kuřecím masem a zeleninou. No a to mě přivedlo k nápadu, že bych mohla udělat tortilly i doma s náplní, kterou chceme.

A tak vznikly tyto jednoduché voňavé tortilly, které jsou krásně barevné, zdravé a velice chutné. Základem jsou kuřecí prsíčka nakrájená na menší kousky, naložená v jogurtu, oleji a koření a poté obalená v corn flakes a upečená. Vzniknou tak úžasné křupavé kousky, kterými se tortilla naplní a přidá se listová a další zelenina, dle toho, co je momentálně k mání. Já jsem měla k dispozici směs listové zeleniny, ve které byl mladý špenát, rukola, mladý červený mangold a mladé listy červené řepy a výborně se k chuti kuřete v krustě hodila. Křupavost a barvu jsem ještě dodala na tenko nakrájenými proužky papriky. 

13.3.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Jednoduchá pórková polévka

Jednoduchá pórková polévka

Na tuto polévku přišel můj muž v jedné z kuchařek od Romana Vaňka a od té doby se s malými úpravami u nás stala oblíbenou a jednou z nejčastěji vařených polévek. Původně jsem ani neměla v úmyslu ji na blog dávat, protože je tak jednoduchá, že to snad ani nelze považovat za vaření. Ale nakonec jsem se přesně z důvodu její jednoduchosti rozhodla s vámi o recept podělit a ukázat tak, že i jednoduché a rychlé pokrmy mohou být zdravé, chutné a oblíbené zároveň.

10.3.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Pravé "levé" Mozartovy koule aneb překvapení z cizrny

Pravé "levé" Mozartovy koule aneb překvapení z cizrny

bezlepkový recept

To jsem se takto jeden víkendový den chystala na náš oblíbený cizrnový dortík......Ale poté, co mě nad ránem posedl nový plán, bylo stále jasnější, že tentokrát se na dortík nedostane. A tak vznikl tento nápad na cizrnové kuličky plněné ghítelou, obalené v čokoládě. Je to vlastně takový upgrade mého dřívějšího receptu na Sladké cizrnové kuličky. Aby se chuťově více podobal slavným Mozartovým kuličkám plným marcipánu, rozhodla jsem se zariskovat a trochu té marcipánové chuti pomoct obohacením cizrny o mandle.
Víkend utekl rychle a pro spoustu aktivit byly moje nedodělané kuličky stále v lednici a čekaly na svůj čokoládový kabátek. V pondělí šel syn po týdnu nemoci do školky, kde jsme zjistili, že jsme poněkud zapomněli na připravovaný karneval (jsme ostudy). K našemu štěstí se syn nerad převléká do masek, takže toto naše pochybení neřešil. Já jsem ale po ranním doprovodu syna do školky začala řešit, co přinesu na odpolední setkání do školky, abych to zároveň stihla vyrobit v pracovním provozu. Při pohledu do lednice padl můj zrak na rest z víkendu, tedy kuličky čekající na čokoládu a bylo hned jasno. Ve vteřině jsem na páře rozehřála čokoládu a za malou chvíli už se kuličky chladily.
Odpoledne jsem vzala kuličky a šla s kůží na trh očekávajíce téměř jakékoli, spíš však negativní reakce. K mému překvapení se ale po kuličkách slehla zem během asi 15 minut s následnými dotazy na recept. Takže tady tedy je.
Tímto děkuji všem, kteří se mi dnes ochotně stali testovacími osobami a s důvěrou ochutnali můj nový výtvor.

22.2.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Jednoduchý kváskový žitný chléb

Jednoduchý kváskový žitný chléb

Můj nový kváskový favorit je žitný chléb. Dlouhou dobu jsem se mu vyhýbala. Mám raději klasické bochníky chleba s křupavou kůrkou, takže kynutí ve formě mě nijak nelákalo. Navíc mé zkušenosti v začátcích kváskového pečení mě od použití formy přímo odrazovaly. Tentokrát ale nastal ideální čas pro tuto variantu. Po delším posezení s kamarádkami u vína, bylo ráno poněkud líné a težkopádné, takže naházet suroviny do mísy, zamíchat (raději méně než více) se najednou přímo nabízelo. Dostala jsem přibližný recept na celožitný chléb a už jsem si začala dělat představu o tom, jak by měl náš nový bochník asi vypadat, vonět a hlavně chutnat. Když už žitný, tak ať je pěkně hutný, plný semínek. Bude namazaný mojí oblíbenou rybí pomazánkou a k němu si dám křupavé plátky okurky. Abych svému plánu dala konkrétnější podobu, potřebovala jsem vidět více podobných receptů, abych si z toho mohla vzít základ, na kterém můžu stavět. Nakonec mě přímo uchvátil recept na Celozrnný žitný chléb od mé oblíbené Maškrtnice, který mi byl hlavní inspirací pro tento můj recept.
Vlastně jsem ani nečekala, že se mi hned napoprvé povede tak dobrý žitný chléb, jehož recept bych si i ráda uložila, abych ho mohla zopakovat a hlavně, abych ho mohla sdílet i s vámi.

3.2.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Žampionový krém

Žampionový krém

Žampionový krém jsem poprvé ochutnala před mnoha lety v jedné brněnské restauraci. Od té doby jsem toužila se tam vrátit, abych si ho opět mohla vychutnat. Tehdy jsem na tom s vařením nebyla nijak valně, ale i přesto jsem si ho zkusila uvařit doma. Tuna mouky, smetany, bujón a vegeta tehdy tvořily její základ. Čas ale pokročil, s ním i můj věk (o tom se nebudu raději dále vyjadřovat ;-)) a také kulinářské schopnosti a preference se posunuly, takže dnes bych vám ráda předložila svoji verzi žampionového krému s jedinou lžící mouky ochucenou jen a pouze houbami a bylinkami, bez pomoci chemických a jiných dochucovadel. Vynikne tak její přirozená jemná smetanovo-houbová chuť. No není to to, co od žampionového krému očekáváme?

Doufám, že i vám bude chutnat tak, jako nám. Celý hrnec do nás zahučel na posezení.

13.12.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Hrášková polévka s mátou a opečenými houstičkami

Hrášková polévka s mátou a opečenými houstičkami

Toto je bez nadsázky snad nejrychlejší polévka, kterou znám a navíc plná zeleniny. Snažím se mít v mrazáku vždy zásobu hrášku pro případ, že nebude moc času a nápady, nebo suroviny na pořádné jídlo. Takže tato polévka je vlastně taková znouzectnost, po které se ale může přímo utlouct celá rodina.

29.6.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Špaldovo-pohankové palačinky s ghítelou a jahodami

Špaldovo-pohankové palačinky s ghítelou a jahodami

Jak jinak začít víkendový den, než palačinkami. Já i moje rodina je milujeme s čokoládou a čerstvým ovocem. Musím přiznat, že miluju Nutellu. Tu jsme ale před časem přestali konzumovat hlavně kvůli obsahu palmového oleje. Naštěstí se ale nedlouho poté objevila na trhu zdravější verze této čokoládové pomazánky - Ghítela. Ta nás ihned uchvátila a rozteklá na palačinkách je naprosto neodolatelná.
Můj muž je celkem rezervovaný vůči mým pokusům s různými druhy mouky, nicméně pokud použijete přesně ty druhy mouky, které v receptu uvádím, můžu vám zaručit, že budou k nerozeznání od klasických palačinek z pšeničné bílé mouky. 

7.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Pečené batátové chipsy pro děti i dospělé

Pečené batátové chipsy pro děti i dospělé

Děti člověka naučí nacházet nové kombinace. Takže tentokrát jsem se pustila do jiné verze oblíbených brambůrek nebo chipsů. Výsledná verze je nejen vhodná pro děti, ale dokonce je natolik zdravá, že budete rádi, když se do nich vaše děti pustí. Samozřejmě se nemusíme omezovat jen na děti. Tyto chipsy mají velký úspěch i u dospělých. Inspirací na tento můj recept byl podobný recept kolegyně blogerky. Její recept na sušené batáty mě inspiroval, abych se pustila do pečených chipsů.
Zkoušela jsem zatím z brambor, batátů a kořenové zeleniny a batáty bezkonkurenčně vyhrály. Opakováním jsem si pak našla postup, který funguje nejlépe. Batáty se zdají být přímo ideální k tomuto účelu. Není třeba je nijak dochucovat neboť chutnají výborně samy o sobě. Díky teplotě pečení také přímo vybízejí k použití kvalitního panenského oleje, který dodá jídlu velice užitečné nenasycené mastné kyseliny. Za naprosto ideální považuji použití panenského řepkového oleje. Narozdíl od klasického řepkového oleje na smažení je tento lisovaný za studena a je tedy bohatý na vitamíny, omega 6 a hlavně omega 3 mastné kyseliny. Není vhodný ke smažení, protože jeho bod zakouření je nižší než u oleje rafinovaného. Maximální teplota při pečení chipsů je ale daleko nižsí, proto si zde můžeme dovolit tento kvalitní olej použít, čímž už tak hodnotné batáty ještě získají.
Konec teorie, jdeme na recept, který je velice jednoduchý. 

7.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Šafránové rizotto

Šafránové rizotto

Tak se mi do rukou dostal šafrán. Už jsem ho kdysi zkoušela dát do nějakého jídla, ale s nevalným úspěchem. Až nedávno jsem zjistila, že jsem ho prostě použila špatně. Tak když jsem se ho tentokrát odhodlala použít podruhé, rozhodla jsem se vsadit na jistotu a klasiku, tedy rizotto. Doma se ujalo i přes manželův dlouhodobý odpor k českým verzím suché rýže zvané "rizoto". Dítě ho dostalo na hlídání k babičce a protože ho prý nechtělo, snědla ho babička místo něj a prý si náramně pochutnala.
Šafránové rizotto se dá jíst třeba s porcí ryby či nějakého masa, ale dá se také pojmout jako vegetariánský oběd - v tom případě jsem rozhodně nešetřila sýrem.

6.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kváskový chléb ze špaldové mouky se semínky

Kváskový chléb ze špaldové mouky se semínky

Chléb. Tak obyčejná potravina, dostupná v každém obchodě, že téměř u nikoho nemůže vzbudit pocit, že si jí něco výjimečného. Ale když si vyrobíte svůj vlastní chléb, změníte názor. Já jsem chlebů vyrobila už bezpočet. Každý pecen je pro mě ale jedinečný a věnuji mu extra péči. A prvních 10 minut jeho pečení neodtrhnu oči od trouby - lepší než televize. Při výrobě vlastního chleba si člověk pokaždé uvědomí, že je to opravdu dar.

Nejdříve jsem pekla chleba z droždí a trvalo několik let, než jsem se odhodlala pustit do kváskového pečení. Když už jsem se odhodlala, chtěla jsem to zkusit se vším všudy, tudíž s vlastním kváskem. Chvíli mi trvalo přijít na to, jak to s kváskem je a fungující kvásek se povedl asi na pátý pokus. Dle tradice jsem ho pojmenovala podle osoby, která měla svátek v den jeho vzniku - a tak se dne 7.8.2015 zrodila Lada. Od této doby jsem se učila upéct svůj dokonalý bochník. Kdo kváskové pečení zná, tak ví, že je vždy trochu nevyzpytatelné, takže každý chlebík je takové malé dobrodružství.
Já momentálně používám převážně špaldovou mouku, takže jsem i tento chléb pekla ze špaldové mouky chlebové a celozrnné.

6.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Bulgur se zeleninou a tofu

Bulgur se zeleninou a tofu

Ingredience lze volně kombinovat, já jsem použila, co bylo zrovna doma, jak to tak bývá. A ačkoli nejsem zrovna fanda tofu sýra, tady do toho jídla se mi to vyloženě hodilo.

27.5.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Bezlepkové red velvet brownies s polevou z ghítely a banánu

Bezlepkové red velvet brownies s polevou z ghítely a banánu

bezlepkový recept

O víkendu jsme měli rodinnou oslavu, tak jsem tam nechtěla přijít s prázdnou. V rodině máme ale členy s nesnášenlivostí lepku a alergií na mléko. Chtěla jsem, aby tuto pochoutku mohli ochutnat všichni, tak jsem se rozhodla trochu zaexperimentovat. Výsledek uchvátil nejen mě, ale i všechny, kdo ochutnali včetně dětí i zarputilých odmítačů řepy.

8.3.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Gratinované brambory s cuketou a rajčaty s treskou na páře

Gratinované brambory s cuketou a rajčaty s treskou na páře

Stává se vám také, že máte v lednici pusto a není šance jít nakoupit? A přitom je potřeba nakrmit ty malé hladové krčky. Naštěstí tentokrát jsem tam našla aspoň jednu cuketu a pár rajčat. Nějaký ten sýr a brambory také byly a smetana se u nás najde vždy. K tomu jsem vytáhla z mrazáku ještě 3 porce tresky s tím, že to nějak zkombinuju. Musím říct, že jsem nečekala, že se spolu bude gratinovaná zelenina a ryba tak chuťově ladit. Navíc mě zaujala jednoduchost přípravy a výsledný efekt. Mám to štěstí, že ačkoli mám doma špatného jedlíka, tak ryby miluje, takže úspěch byl téměř zaručen i zde. 

7.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Lískooříšková "nutella" s karobem

Lískooříšková "nutella" s karobem

Karob je občas používán jako náhražka kakaa. Stejné jako kakao, je i karob plný vitamínů a minerálních látek, a proto jsem se rozhodla, že tentokrát vyměním kakao za karob a zkusím z něj vyrobit něco jako zdravější verzi nutelly. Je spousta různých zdravějších variant známé a oblíbené nutelly. Tato používá lískooříškové máslo, takže je potřeba mít mixér, který ho zvládne. Já mám zatím stále celkem levný mixér z Lídlu. Sice to s ním trvá déle, ale oříšky nakonec dosáhnou žádané konzistence.

29.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Jednoduché ghítelové kuličky

Jednoduché ghítelové kuličky

Dnes jsem na oslavu chtěla dát všem ochutnat ghítelu. Kolovačka skleničky se lžičkou by ale byla trochu nuda, ne? Tak jsem přemýšlela, jak ji naservírovat tak, aby splňovala náležitosti chutné jednohubky a přitom vynikla chuť ghítely. A tak vznikly tyto jednoduché, ale neodolatelné ghítelové kuličky.

22.2.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Momentálně bojuji s kašlem, jak bývá v tomto období roku obvyklé. A shodou okolností jsem se dočetla, že na kašel je dobrá čokoláda. Má být dokonce účinnější při tlumení kašle, než kodein. Jako čokoholik to samozřejmě ráda otestuji, a tak jsem nelenila a připravila jsem úžasnou pochoutku - čokoládovou pěnu.

16.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Celozrnné ovesno-špaldové sušenky plněné Ghítelou

Celozrnné ovesno-špaldové sušenky plněné Ghítelou

Už je to pár let, co jsem se rozhodla upéct si doma své první cookies. Když hledám recept na něco, s čím nemám předchozí zkušenost, obvykle si najdu více různých receptů a od těch se odrazím. No a takto vznikla moje nová verze cookies, které se neroztečou na placku, ale zůstanou z nich bochánky. Ty si u mých přátel získaly velkou oblibu, a já jsem si oblíbila tento velice variabilní recept, který se dá pojmout jak klasicky, tedy bílá mouka, cukr, čokoláda, tak ve své zdravější formě a mlsání pro malé děti tj. celozrnná mouka, med, semínka, vločky, sušené ovoce, apod. Stačí pouze dodržet základ, tedy 1 a 3/4 hrnku jakékoli mouky, 125g tuku, 1 vejce, doslazení cukrem, sirupem nebo medem dle chuti a 1 lžičku kypřidla (sody, nebo prášku do pečiva). Obvykle přidávám do sladkých pokrmů také špetku soli na zvýraznění chuti. 

16.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Banánová zmrzlina s Ghítelou

Banánová zmrzlina s Ghítelou

Znáte ghí, neboli přepuštěné máslo? Většina z nás už to asi někdy slyšela. Ale co nový výrobek od firmy České ghíčko s názvem - ghítela? Už jste potkali a ochutnali? Pro nás, co řešíme palmový olej a je nám tudíž zakázaná nutella, je toto úžasná možnost náhrady z kvalitních surovin a navíc v bio kvalitě. Hned, jak jsem si ji donesla domů, musela jsem ji nutně rozdělat a ochutnat. Příjemně mě překvapilo, že narozdíl od jiných kakaových pomazánek, není tolik sladká a krásně voní i chutná po arašídovém másle. Ačkoli výrobce deklaruje, že vydrží 3 měsíce od otevření, myslím u nás tak dlouho nemá šanci vydržet. Prostě se sama vypařuje. Po malé ochutnávce jsem se rozhodla ghítelu vyzkoušet ve formě zmrzliny. 

11.2.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Tvarohový dort s ovesným korpusem

Tvarohový dort s ovesným korpusem

Z mé domovské vařící skupiny na facebooku na mě často koukají dobroty a občas je to něco, co musím jít okamžitě sama uskutečnit. Toto se mi stalo právě u tohoto tvarohového dortíku. A s čerstvým ovocem je to prostě neodolatelná kombinace.

10.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Kuřecí tikka masala s chapati a rýží basmati

Kuřecí tikka masala s chapati a rýží basmati

Musím říct, že asijská jídla rozhodně častěji konzumuji kupovaná, než že bych je vařila. Tentokrát jsem se ale na popud jedné z mých kuchařských kolegyň rozhodla zkusit tuto klasiku indické kuchyně a musím říct, že si toto jídlo v dohledné době rozhodně zopakuji. 
Byla jsem opatrná s kořením, takže tuto moji verzi lze bez obav podat i dětem. 

28.1.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Arabský hummus s domácími špaldovými plackami

Arabský hummus s domácími špaldovými plackami

Asi po půl roce jsem dělala opět cizrnový dort... Ale co se zbytkem cizrny? Rozhodnutí bylo jasné. Už dlouho jsme neměli můj milovaný hummus, který jsem si hodně oblíbila díky švagrové, která ho na své oslavě narozenin podávala s pšeničnými plackami a opraženými slunečnicovými semínky. Od té doby už uběhlo pár měsíců a já jsem si mezitím našla svoji oblíbenou kombinaci, tedy na pšeničné placky s hummusem dát plátky řapíkatého celeru. Řapíkatý celer jsem měla doma, tak už jen doladit ty placky.... Je večer, doma jen pečivo a základní suroviny, tak je asi čas zkusit nějaké placky ukuchtit vlastnoručně. Takže k domácímu hummusu budou i domácí placičky. Doma jsou zbytky různých druhů špaldové mouky, tak je pojďme využít. 

25.1.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka

Avokádo jsem objevila před pár lety, když jsem zjišťovala, jakou udělat zdravou pomazánku svému tehdy asi ročnímu prckovi. A od té doby nedám na avokádo dopustit. Je úžasné jak ve slané, tak ve sladké verzi. Dnes se zaměříme na slanou pomazánku a vězte, že doba její přípravy je asi tak dlouhá (tedy krátká), jako čtení tohoto textu. Tak pojďme na to.

25.1.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Krůtí stehna na červeném víně s pyré z batátu a pastiňáku

Krůtí stehna na červeném víně s pyré z batátu a pastiňáku

Už dlouho jsem pokukovala po těch krásných krůtích stehnech, co prodávají v Lidlu. Protože ale syn krůtí maso nesnesl, objevovalo se v našem jídelníčku zcela výjimečně, když syn jedl něco jiného. To se ovšem změnilo, takže tentokrát jsem v Lidlu slavnostně sáhla po těch krásně vyhlížejících stehnech. Ještě jsem neměla plán, co s nimi, ale padl mi do oka řapíkatý celer, který jsem chtěla v receptu použít. Přemýšlela jsem o upečení, dokud jsem nenarazila na jeden z receptů z kuchyně Lidlu, který mi byl inspirací. Okamžitě jsem věděla, že to je ten pravý recept pro moji premiéru s krůtími stehny. Výsledek je úžasný a určitě nebudete litovat, když se pro něj rozhodnete.

20.1.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pošírovaný pstruh lososovitý s maltézskou omáčkou a pyré z pastiňáku

Pošírovaný pstruh lososovitý s maltézskou omáčkou a pyré z pastiňáku

Ryba se na našem stole objevuje na můj vkus málo a stále v podobné úpravě, tedy pečená obvykle se špenátem a brambory nebo těstovinami. Tak jsem tentokrát chtěla zkusit něco nového. Vzpomněla jsem si na poslední dobou oblíbenou úpravu pošírováním. A co k tomu? Nejlépe nějakou omáčku. K rybě se výborně hodí klasická holandská omáčka nebo její obměna, kde přidáním pomerančové šťávy získáme omáčku maltézskou. No a k lehké rybě a omáčce se hodí lehká příloha, tak jsem zvolila pyré ze zeleniny, na kterou jsme náhodou narazili při online nákupu, a které jsem neodolala. Pastiňák. Je to taková petržel sladší chuti a já si jej zamilovala při svém pobytu v Irsku. Tak, menu rozmyšleno a jde se vařit.

20.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Jednoduché plněné šátečky z tvarohového těsta a špaldové mouky

Jednoduché plněné šátečky z tvarohového těsta a špaldové mouky

Můj muž občas rád posnídá tvarohové buchty. Nevidím ale moc ráda, když je chce konzumovat i můj syn (to je tak, když si přečtěte složení takových buchet, zároveň jsem ale tentokrát nechtěla věnovat čas a úsilí kynutému těstu, a tak přišla na řadu jednoduchá snídaně o pár krocích. Pak šup s tím na plech a do trouby a může se snídat.

19.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Domácí vícezrnné kaiserky ze špaldové mouky

Domácí vícezrnné kaiserky ze špaldové mouky

Milovníci domácího pečiva si určitě nyní přijdou na své. Pokud milujete kaiserky, pojďte si upéct spolu se mnou domácí. Věřte, že nebudete litovat!

13.1.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Žaludová káva

Žaludová káva

Včera jsme byli v lese na houbách. Dle očekávání jsme nenašli vůbec nic. Ale přece nepřijdeme domů z prázdnou, že ano. Tak jsme si nasbírali to, čeho jsme tam viděli nejvíc – žaludy – a vyrobili jsme si domácí žaludovou kávu. 
Žaludová káva byla oblíbena Slovany dávno před příchodem kávy, a to nejen pro svoji lahodnou chuť, ale také pro její protizánětlivé a dietetické účinky. Posiluje žaludek, játra i slezinu a je tak vhodná při zažívacích problémech a oslabení organismu. Můžeme si ji ale dopřát i když nás nic netrápí.
Výhodou žaludové kávy je, že neobsahuje lepek ani kofein, takže si ji bez obav mohou dopřát i lidé s celiakií a je vhodná i pro děti.

13.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Sladké cizrnové kuličky na čtyři způsoby

Sladké cizrnové kuličky na čtyři způsoby

Zdravím všechny nadšence a doufám, že Vás potěším mým dnešním receptem na výbornou sladkůstku. V hlavní roli hraje moje oblíbená cizrna. Můžete si kuličky připravit buďto obalené v čokoládě nebo kakau. Super jsou obalené v karobové polevě nebo karobovém prášku. Vyznáte se v těch možnostech? (smích)

13.12.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Konfitovaná hovězí kližka na červeném víně s celerovo-batátovým pyré

Konfitovaná hovězí kližka na červeném víně s celerovo-batátovým pyré

Dnes jsem si vaření opravdu užila. Nakonec i déle, než jsem čekala, takže než bylo dovařeno, venku se nám setmělo. Výsledkem jsou dvě verze a dvě přílohy a synovi zásoba do mrazáku. Aby se lépe pamatoval poměr masa a zeleniny, všimla jsem si, že dávám cca váha masa = váha kořenové zeleniny a půl množství cibule. 

12.10.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Salát z červené řepy s kozím sýrem

Salát z červené řepy s kozím sýrem

Milovníci salátů si určitě přijdou na své. Kozí sýr, pečená řepa a všechny ingredience jsou prostě výbornou kombinací, po které se nebudete cítit v žádném případě těžce. Tak pojďme společně na to.

7.10.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Masovo-čočkovo-zeleninové čevabčiči

Masovo-čočkovo-zeleninové čevabčiči

Jako správná "bio matka", dle článku v lidovkach, dnes svým vařením přímo ohrožuji správný vývoj svého dítěte do výšky, jelikož ho na oběd nečekala flákota a mléko, ale masovo-čočkovo-zeleninové čevabčiči, do kterého jsem chuďátkovi neduživému dokonce nacpala sezam a část ruliček jsem mu v sezamu i obalila. Navíc tam je i tahini, takže úplná zkáza pro zdraví dítěte. 
A aby toho nebylo málo, ukázala jsem své krkavčí sklony v nastavení brkaše celerem.

15.9.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Domácí arašídové máslo

Domácí arašídové máslo

Už jsem známá firma v jedné zdravé výživě, takže si vždy vyměňujeme informace s panem majitelem. V rámci jedné výměny informací mi skončil v nákupu sáček loupaných nepražených nesolených arašídů. No a co teď s tím, abych to co nejlépe zužitkovala? Tak jsem udělala to první, co asi napadne většinu z nás. Arašídové máslo. No není to úplně pro malé děti, jak víme, nicméně jak jsem si vygooglila, arašídy jsou všeobecně velice zdravé. Zaujalo mě mimo jiné, že pomáhají chránit proti zubnímu kazu (to se mi bude hodit) a tuky v arašídech zlepšují hladinu inzulinu v krvi. Takže pokud máme děti již starší a víme, že netrpí alergií na arašidy, takovéto máslo by v rozumné míře mohlo být vhodné zařadit do jejich jídelníčku, co myslíte? 

 

27.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Rybízová zavařenina s koňakem

Rybízová zavařenina s koňakem

vegetariánský recept

Tento recept je super inspirací podle blogu V kuchyni vždy otevřeno. Moc za recept děkuji a zdravím blogerku Andreu. Výborná věc i na svíčkovou, kde lžíce této zavařeniny nesmí chybět.

27.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Cizrnový bezlepkový dort

Cizrnový bezlepkový dort

bezlepkový recept

Tento moučník mě doslova očaroval, že jsem ho již pekla snad na deset způsobů. Inspirovala jsem se cizrnovou bábovkou ze stránek Apetitu a musím opravdu za tento tip poděkovat.

24.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Hovězí kostky na kořenové zelenině s jablky

Hovězí kostky na kořenové zelenině s jablky

Miluju maso na kořenové zelenině, takže když muž přišel s kouskem hovězího zadního od řezníka, byla volba jasná.

24.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Domácí energy raw tyčinky kokos-kakao

Domácí energy raw tyčinky kokos-kakao

dětská jídla

Znáte raw energy tyčinky? Syn je miluje. Ale jejich cena minimálně 25 Kč za tyčinku není zrovna příznivá, že ano.
Tak jsem se konečně odhodlala zkusit je vyrobit doma. Zatím je verze kokos a kakao, naše nejoblíbenější. Není to úplně raw, protože nepoužívám striktně raw datle, ale je to dobrý krok ke zdravému mlsání, které vás určitě energeticky "nakopne".

6.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Ovocné trubičky

Ovocné trubičky

Ovoce je základ zdravé výživy u dětí. Tak i přistupuji ke sladkému. Proč tedy neudělat zdravou mlsku pro svišťata, po které se můžou utlouct? Jdeme na to!

3.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Játrová paštika s brusinkami

Játrová paštika s brusinkami

Milujete paštiky stejně jako my? Tak v tom případě si pěkně pošmáknete. Vždyť je to jednoduchá záležitost, která je na čerstvém chlebu nezapomenutelná.

3.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohové knedlíky ze špaldové mouky

Tvarohové knedlíky ze špaldové mouky

Plněné knedlíky snad musí milovat každý. Já se inspirovala na pažitce, jen jsem recept obměnila špaldovou moukou a pár ingrediencemi. Pro mě zdravější varianta na které jsme si moc pochutnali.

3.8.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Hráškovo-cuketový krém

Hráškovo-cuketový krém

Milovníci krémových polévek jistě nadšeně zajásají. Věřte, že tato zeleninová polévka provoní celý váš dům, pokud bude někdo klepat - neotvírejte! (smích)

29.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Pštrosí svíčková s jablíčkem

Pštrosí svíčková s jablíčkem

dětská jídla

Tento recept jsem dělala výhradně svému dítěti, proto jsem se vyvarovala některých klasických postupů, jako například špikování masa.
Už při nákupu jsem přemýšlela, jak maso originálně upravit pro malé dítě. Nakonec jsem se ale rozhodla pro klasiku, o které vím, že syn zbožňuje a může jíst na kila a to ačkoli obsahuje moooc zeleniny. 

29.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Co vám budu povídat. Je to jedna z polévek, kde se vyplatí dát deci opravdu dobrého vína. Kdo se toho nebojí může dát i dvě. Kombinace chutí sladké cibule, vína a tymiánu, je dokonalá.

29.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Losos s hráškem a pomerančovo-tymiánovou omáčkou

Losos s hráškem a pomerančovo-tymiánovou omáčkou

Ryba by neměla na našich stolech rozhodně chybět. proto přináším jeden jednoduchý recept na výborného lososa, který nadchne každého milovníka ryb. Děti ho milují samozřejmě též.

28.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Zmrzlinový shake z banánu, borůvek a chia semínek

Zmrzlinový shake z banánu, borůvek a chia semínek

Když vám dítko nejí ovoce, stačí ho rozmixovat a najednou je to úplně jiná záležitost, kterou s nadšením uvítají. A když z něj uděláte zmrzlinu? Pak se po ovoci jen zapráší.

28.7.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Domácí ovocná zmrzlina bez cukru

Domácí ovocná zmrzlina bez cukru

dětská jídla

Jestli se tomuto počinu dá říci recept nevím, však určitě doporučuji, jako zdravou variantu zmrzliny bez éček. Za 5 minut hodujete bez výčitek a děti mají špinavé pusinky od ucha k uchu.

28.7.2015 Doba přípravy: 10 min více info
Okurkovo-pomerančová limonáda s bezovým sirupem, mátou a meduňkou

Okurkovo-pomerančová limonáda s bezovým sirupem, mátou a meduňkou

Tak mám nový mixér, a protože mi tu pořád vyskakovaly provokativní příspěvky s limonádami, tak jsem chtěla zkusit také ti slavnou okurkovou. Byla výborná a tak jsem nelenila udělat rodinný výlet do Tesca dokoupit limetky na další várku. Bohužel limetky neměli, takže vznikla nová verze.

28.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Mrkvová krémová polévka s koriandrem

Mrkvová krémová polévka s koriandrem

Mrkvová polévka nemusí být jen nudnou zeleninovou polévkou, ale i prezentací zajímavých chutí, které ocení každý milovník krémových polévek.

28.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Limonáda z domácího jahodového sirupu

Limonáda z domácího jahodového sirupu

S domácím sirupem si můžete dopřát poctivou limonádu kdy budete chtít. Skvěle se hodí například na dětskou oslavu.

28.7.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI