Korpus: | |||||
sušené datle | 50 g | lískové ořechy | 50 g | kokosový olej (nemusí být) | 1/2 lžičky |
Krém: | |||||
kešu oříšky namočené přes noc | 100 g | očištěná mrkev | 2 ks (cca 150g) | pomeranč (bio) | 1 ks |
rozpuštěné kakaové máslo | 25 g | kokosový olej v tekutém stavu | 1 lžička | kokosové mléko | 1 lžíce |
javorový sirup | 2 lžíce | sůl | špetka |
Na jednom foodparku kdysi jsem zahlédla u stánku s raw dorty oranžový dort. Zjistila jsem, že se jedná o mrkvový dort a prý je jeho výroba podobná jako výroba jiných dortů s krémem a jeho základ tvoří namočené kešu oříšky. Od té doby jsem jen čekala na příležitost tento dort vyzkoušet doma. Byla jsem si jistá, že až bude potřeba, najdu nějakou inspiraci na internetu. Ale omyl. Receptů na mrkvové raw dorty je spousta, ale nenašla jsem žádný, kde by byla mrkev v krému....no tak jsem recept vymyslela. Jak už je pravidelným čtenářům receptů na mém blogu známo, nemám doma fandy zeleniny, takže jsem pro jistotu ten stejný den udělala dorty dva, kdyby náhodou tento mrkvový neprošel. Zároveň jsem ho ale nabídla jako první, abych využila aspoň šance tu zeleninu předložit. A k mému překvapení si syn několikrát žádal o přidání.
Vzhledem k malému počtu testujících strávníků a dvěma dortíkům jsem dělala pouze jeho malou verzi (ve formě o průměru 12cm). Pokud chcete dortík připravit na nějakou oslavu o více lidech, doporučuji použít formu mezi 18-23cm a množství ingrediencí dát 3-4 násobné (podle velikosti formy).
Korpus:
Datle namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Poté vodu slijeme, datle vymačkáme a mixujeme v mixéru spolu s oříšky. Můžeme vymixovat dohladka nebo nahrubo (tak to mám osobně raději). Těsto natlačíme na dno dortové formy, které jsme si vystlali pečícím papírem. I když se dort nebude péct, vyplatí se formu i tak vystlat pečícím papírem, aby se nám dort snáz z formy vyndával. Dáme do lednice a vrhneme se na krém.
Krém:
Scedíme vodu z namočených kešu oříšků a rozmixujeme je dohladka. Přidáme nastrouhanou mrkev a mixujeme dále do krému. Postupně pak zamixováváme všechny ostatní ingredience. Hotový krém klademe na korpus a celý dortík uložíme na několik hodin) ideálně přes noc) ztuhnout do lednice.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Pro striktně raw použijeme jiné sladidlo - např agávový, datlový nebo rýžový sirup.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI