RAW dort mrkvový zpět

Korpus:
sušené datle50 glískové ořechy50 gkokosový olej (nemusí být)1/2 lžičky
Krém:
kešu oříšky namočené přes noc100 gočištěná mrkev2 ks (cca 150g)pomeranč (bio)1 ks
rozpuštěné kakaové máslo25 gkokosový olej v tekutém stavu1 lžičkakokosové mléko1 lžíce
javorový sirup2 lžícesůl špetka
sušené datle 50 g, lískové ořechy 50 g, kokosový olej (nemusí být) 1/2 lžičky, kešu oříšky namočené přes noc 100 g, očištěná mrkev 2 ks (cca 150g), pomeranč (bio) 1 ks, rozpuštěné kakaové máslo 25 g, kokosový olej v tekutém stavu 1 lžička, kokosové mléko 1 lžíce, javorový sirup 2 lžíce, sůl špetka

Příprava

Na jednom foodparku kdysi jsem zahlédla u stánku s raw dorty oranžový dort. Zjistila jsem, že se jedná o mrkvový dort a prý je jeho výroba podobná jako výroba jiných dortů s krémem a jeho základ tvoří namočené kešu oříšky. Od té doby jsem jen čekala na příležitost tento dort vyzkoušet doma. Byla jsem si jistá, že až bude potřeba, najdu nějakou inspiraci na internetu. Ale omyl. Receptů na mrkvové raw dorty je spousta, ale nenašla jsem žádný, kde by byla mrkev v krému....no tak jsem recept vymyslela. Jak už je pravidelným čtenářům receptů na mém blogu známo, nemám doma fandy zeleniny, takže jsem pro jistotu ten stejný den udělala dorty dva, kdyby náhodou tento mrkvový neprošel. Zároveň jsem ho ale nabídla jako první, abych využila aspoň šance tu zeleninu předložit. A k mému překvapení si syn několikrát žádal o přidání.

Vzhledem k malému počtu testujících strávníků a dvěma dortíkům jsem dělala pouze jeho malou verzi (ve formě o průměru 12cm). Pokud chcete dortík připravit na nějakou oslavu o více lidech, doporučuji použít formu mezi 18-23cm a množství ingrediencí dát 3-4 násobné (podle velikosti formy).

Korpus:

Datle namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Poté vodu slijeme, datle vymačkáme a mixujeme v mixéru spolu s oříšky. Můžeme vymixovat dohladka nebo nahrubo (tak to mám osobně raději). Těsto natlačíme na dno dortové formy, které jsme si vystlali pečícím papírem. I když se dort nebude péct, vyplatí se formu i tak vystlat pečícím papírem, aby se nám dort snáz z formy vyndával. Dáme do lednice a vrhneme se na krém.

Krém:

Scedíme vodu z namočených kešu oříšků a rozmixujeme je dohladka. Přidáme nastrouhanou mrkev a mixujeme dále do krému. Postupně pak zamixováváme všechny ostatní ingredience. Hotový krém klademe na korpus a celý dortík uložíme na několik hodin) ideálně přes noc) ztuhnout do lednice.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-10-26 Dezerty

Poznámka

Pro striktně raw použijeme jiné sladidlo - např agávový, datlový nebo rýžový sirup.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI