jméno a příjmení | Tereza Linnertová |
znamení | ryby |
koníčky | vaření, pečení, zkoušení nových receptů a surovin, šití, čtení, kolo, procházky s mojí dcerou Emičkou a cestování |
sny a cíle | Naším velkým snem je pořídit si domeček se zahradou. Poslední dobou věnujeme jeho naplnění více energie, tak uvidíme, jak to dopadne a zda budu někdy vařit ve větší kuchyni, než je ta má současná... |
Ráda peču různé laskominy ke kávě, zkouším nové recepty a nové suroviny. Vždy jsem si myslela, že se doma stravujeme velmi zdravě, ale po narození dcery se ukázalo, že to není tak zcela pravda. V současné době hodně přemýšlím nad tím, z čeho uvařím a musím se přiznat, že ne všechno mnou připravené je i k jídlu. Pro své nejbližší také tvořím narozeninové dorty. Občas sednu k šicímu stroji, relaxuji s dobrou knížkou. Venku mě můžete nejčastěji potkat na procházce s dcerou Emičkou nebo na kole. S manželem máme společnou vášeň pro cestování, což mi samozřejmě umožňuje rozšiřovat si kulinářské obzory.
Pomóóóc, topíme se v padavčatech! Odpoledne přijde návštěva, takže upéct buchtu je povinností správné hostitelky. Takže zase a znovu, co pořád vymýšlet s těmi jablky? Mno... vznikl tento super jablečný řez bez jediného gramu cukru s banánem a malinami uvnitř. Sladký je opravdu hodně, takže mlsání zdar!
Dýně na zahrádce pomalu dozrávají, je čas přemýšlet co s nimi. Oběd nenáročný na přípravu se vždycky hodí a tak dnes servíruji kuřecí prsa v dýňové omáčce s tarhoňou.
Na fotce nic moc, ale ve skutečnosti musím říct, že se mi zase cosi povedlo. Taková dobrota - cizrnovo-dýňové "kari" pro mrňousky s rajčaty a kokomlíkem, podávané s quinoou. Ujídali, vlastně ochutnávali, jsme ještě před obědem s Jonáškem ob a pak jsme šli raději ven, aby nám k obědu vůbec něco zbylo.
Velmi chutný a reprezentativní řez ideální pro přípravu v době, kdy je sezóna jablíček, těch je totiž potřeba na přípravu opravdu hodně. Samotné řezy nejsou nijak extra sladké a všem moc chutnají. Doporučuji vyzkoušet!
Ze zahrádky máme spoustu padavčat, teploty jsou spíš podzimní než letní, tak dozrál čas na skořicovo-jablečné dezerty. No po nedělním obědě se po něm jen zaprášilo.
Dnešní dortík byla tak trochu výzva, protože byl připravován pro hosty, kteří drží keto-dietu, takže požadavek byl jasný - něco (téměř) bez cukru a s obsahem tuku do 3,5%. Všem chutnal, cože je pro mě největší odměna.
Znáte to, pohled do lednice a hle, 500 ml jogurtu před expirací volá "spotřebuj mě". Co z toho udělám? A k tomu na zahradě jedou ostružiny na plné obrátky, vedro je zpět, chtělo by to něco rychlého a osvěžujícího. No zkusila jsem ostružinovo-čokoládový ombre dortík, tak uvidíme, co kritici doma.
Tohle je ten typ moučníku, na který budete rozdávat recepty každému, kdo ochutná. Křehké, vláčné řezy netradičně z mrkvičky, doplněné jemnou tvarohovou náplní, lahodí nejen oku, ale také mlsným jazýčkům. Tak směle do něj!
Chtěla jsem vám vyfotit dnešní večeři, ale nenechavé ručičky mých dětí mi bránily, tak aspoň takto... Jonášek si dopřává pivní lázeň (sklenice je manželova, pššššt, neříkejte mu to) a Emičce se už sbíhají sliny na SLANÝ CUKETOVÝ NÁKYP. Doplněno strouhanou okurkou s jogurtem.
Podzimně laděný moučníček z padavčat je příjemně osvěžující v těchto vedrech. Já jsem s ním překvapila návštěvu a snad se mi to i povedlo. Děti si přidávaly a manžel pochvaloval.
Neděléééé je tady... a my čekáme návštěvu, takže jsem chtěla uklohnit něco špešl, ale zároveň rychlého a bez pečení, ať nejede trouba v tomto vedru. Vznikl BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHEESECAKE. Nemůžu se dočkat, až ochutnáme.
Cukety na zahrádce vyskakují jako houby po dešti... máme sice své stálice, oblíbené recepty a někdy mi připadá, že jíme cuketu 7x do týdne, ale i přesto se snažím vymýšlet něco nového a nápaditého. Nedělní odpoledne přímo svádí a je jako stvořené k mlsání s hrnečkem kávy.
Rajčatová sezóna zahájena! Letošní je pro nás první v novém domečku, o to větší máme radost a očekávání, jaká bude, co přinese a jak se s těmi 15ti keříčky popereme. Dnes bude k večeři cuketový kiš s rajčaty, mozzarellou a bazalkou.
Manželovi rodiče nám ze zahrádky přinesli angrešt a nějak jsme ho nezvládli pojíst, tak jsem přemýšlela, co s ním. Nechtěla se mi dělat žmolenka, tak jsem trošku zaexperimentovala s kokosem a výsledek dopadl na 1 s *. Rychlý kokosový, hrnkový koláč s angreštem. Mňamíííí
Navečer jsme s Emi sfoukly hrnkový super kakaový koláč s tvarohem, třešňovým rozvarem a třešničkami. Zítra pokračujeme v krasojízdě, na řadě je kompot na přání manželovy maminky.
Na zahrádce vrcholí sezóna jahod a já přemýšlím, co ještě s nimi. A včera v noci vznikl jahodový chlebíček, lehounký jako pírko, křehký a přesto vláčný díky banánu. Navíc rychlý jak blesk, všechno v jedné misce a šup, šup, ať už je v troubě.
Odpoledne čekáme návštěvu a tak jsem oprášila recept na "5-minutové" banánové hrudky s kokosem a vločkami. Už jsem zapomněla, jak jsou dobroučké - vláčné, kypré a přesto křehoučké.
Začalo to objednávkou ve Velké Británii, na které mi spoluúčast nabídl rodinný známý. Lehce jsem se rozšoupla a hleďme, ani jsem si nedokázala představit, jak velké je kilo burákového másla. Takže, ať neskončí na lžičce po večerech u TV, co s ním? Tyhle úžasné měkké sušenky vznikly spojením burákového másla, zralého banánu, melasy, čokolády, vanilky atd., zkrátka samých zdravých a prudce žravých ingrediencí. V sobotu čekáme velkou návštěvu, mám obavu, že asi neochutnají (smích).
Před časem jsem četla nějaký test svačinek pro děti, mezi nimi byly i různé "tvarohové" tyčinky. No propadák šílený, samá chemie, cukr a tak podobně. Od té doby mi leží v hlavě a dneska jsem se konečně dostala k jejich realizaci.
Můj manžel je nepoučitelný, teď v zimě vesele nakupuje rajčata, a když je nakrájím, tak je odmítá jíst, protože prý nejsou k jídlu. Pravda, k těm ze zahrádky mají fakt daleko. No ale co s nimi!?
Sladká tečka za sobotním obědem nesmí chybět. Krásně nadýchaná banánová bábovka se zakysanou smetanou je nejchutnější, co jsem za poslední dobu pekla - vláčná, přesto nádherně kyprá, žádná těžká buchta, jak by se od banánu mohlo čekat.
Emi má zánět středního ucha a já ji včera cestou z ORL chtěla udělat radost, tak jsem jí slíbila RAW tyčinku. Zapluly jsme do nejbližší "zdravé výživy" a mně vypadly oči z důlku nad cenou 49,- za kousek o velikosti 2x5cm. Dneska jsem se tedy dala do tvorby vlastních tyčinek. Mňam!
Připadá mi, že vařím pořád to samé dokola. Dnes už mi fakt došla fantazie a vlastně i suroviny v lednici. Nakonec vyhrál špenátový koláč, no pošmákli jsme si všichni tři.
Včera jsem ve špajzu objevila kokosové sušenky zakoupené pro případnou návštěvu a už tam byly dýl, než je jejich minimální trvanlivost. Tak jsem z nich vykouzlila KOKOSOVÝ CHEESECAKE "ESKYMO". Mňam! Není nad to, zahřešit si při neděli.
Manželovi rodiče nás mají opravdu rádi a tak nám dali kýbl jahod ze zahrady.
Co s nimi?! Místo válení se s Jonáškem tedy opět nastupuji do pozoru v kuchyni a peču - rychlý piškotový dort s tvarohovo-jogurtovou nádivkou, jahodami a vysokým želé. Odpoledne byl Jonášek poprvé na procházce v kočárku, abychom babičce kus toho dortu zavezli, když nám dala tak dobré jahůdky!
A jedeme na jahodové vlně - ke kafíčku vláčné jablečné cupcakes bez tuku s jahodovo-citrónovým tvarohem. Budete překvapení, jak jsou snadné, rychlé, dobré a přitom repre.
Dnes jsem připravila sladkou sváču. Ještě hodinku a kousek musím vydržet, než se manžel vrátí z práce a Emi probudí, abychom se do nich mohli pustit.
Mrkvové taštičky s povidly ke kávičce...no snad se té kávičky dožijou, protože jsou prudce žravé. Bez slazení, jen zaprášené povrchu, mňamiiii jdu si dát, slibuju poslední.
Polévka, kterou (nevím proč) skoro vůbec nevařím, přitom je moc dobrá, opravdu slaďounká a má nádhernou, nezaměnitelnou, zelenou barvu jara. Myslím ji po dnešku zařadím častěji.
Jarní lahůdka typická pro toto období - chřest! Nebojte se vyšší ceny této zeleniny a ozvláštněte si tímto sezónním skvostem svůj jídelníček.
Takové prosté a rychlé sobotní jídlo, přesto chutné a v závěru korunované nevšedním ztraceným vejcem.
Dnes dopoledne jsme se s Emi pustili do rychlovky mezi muffiny - s tvarohem, bez slazeni s banánem a letním ovocem (trnky, jahody, rybíz a borůvky), které loni vydala zahrádka a dneska mrazák. Překvapivě jsou mňamózní i bez cukru nebo jiného sladidla v podobě sirupu atd.
Koupila jsem výhodně fenykl a až pak přemýšlela, co s ním. Vznikla tato polévka, která nám všem moc chutná a je to "zase něco jiného", než každodenní zeleninové klasiky.
Včera jsem z obřího květáku udělala polévku a dnes pokračujeme na květákové vlně.
Dneska dopoledne nás čekalo několik úkolů, mimo jiné zavést oběd manželovi do práce, takže jsme měly navařeno už kolem 9 hodiny. Pár dnů jsme neměli rybu a já přemýšlela, jak ji ozvláštnit...
Po delší době jsem oprášila recepis na domácí houstičky, protože jsme dnes neměli nic k večeři. Dělala jsem je se špaldovou moukou a nejlíp jsme si je vychutnali jen s máslem. Lahůdka, já snad budu pect častěji...
Výborné těsto, se kterým se úžasně pracuje. Vůbec se nelepí a krásně se tvaruje. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte pletýnky, suky, rohlíčky a další tvary...
Emi se pomalu blíží doba, kdy bude nastupovat do školky, tak ji začínám zvykat na pomazánky. Na dnešní večeři jsem vyzkoušela rychlou sardinkovou pomazánku. Emi (27m) moc chutnala a my jsme si samozřejmě taky pošmákli.
Oběd zvaný rychlovka, když prostě není čas na větší čarování v kuchyni. Tuto klasiku si pamatuji z VŠ menzy, snad nikdy jsem nevynechala...
Už je to tady! Babí léto se všemi svými krásami a poetikou... Ranní mlhy, kterými se snaží proniknout sluníčko svými paprsky a když se mu to podaří, tak je odpoledne skoro 20 st. Užívejme si to, protože brzo už bude pořádná zima, pestrobarevně zabarvené listí opadá ze stromů a modrou oblohu vystřídají těžké dešťové mraky.
My však nebudeme čekat na podzimní nepohodu a dušičkové listopadové plískanice a pana Dýni proměníme na voňavý, chutný koláč alá Pumpkin Pie!
K nedělní kávičce čistě požitkářská záležitost.
Naprosto neodolatelná, chuťově dokonalá, děsně žravá, vláčná a ... no prostě nejbáječnější štóla jakou jsem kdy jedla. Navíc není vůbec pracná, za pár minut se už bude péct v troubě.
Na zahradě padavčata + v lednici 2 kg mrkve (tak to dopadá, když se doma nedomluvíme, kdo co koupí) = jablečno-mrkvový dort. Krásně vláčný, rychlý a snadný jako facka, jako bonus s minimem cukru. Jdu vařit kafíčko...
Pokoušela jsem se o imitaci buchty z Alberta, na které jsme si kdysi doslova ujížděli. Je to její věrná kopie - čokoládový základ doplněný vláčným mnohokokosovým bílým těstem. Do 15ti minut v troubě a dobrota veliká!
Raw "vaření" mi ještě od nedávna bylo zcela cizí, ale změna je život a tak jsem v místním vegetbaru koupila pár kuliček této pochoutky na zkoušku. Dělaly se nám boule za ušima a tak jsem se rozhodla vyzkoušet je doma. Vždy mi s jejich přípravou více než ochotně pomáhá dcera Ema (21 měsíců), asi proto, že ji tohle těsto nechám beztrestně ujídat. Ona totiž tyto kuličky skutečně miluje! A zdravé mlsání, to by se mělo podporovat.
Moje téměř dvouletá dcera zůstala zatím "ochuzena" o klasické bonbóny a lízátka, ale nějaké to mlsání jí ráda dopřeju - ovšem ve zdravější formě. Ovocné kůžičky jsou pro nás víc než vítanou alternativou a co víc, má je moc ráda!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI