Chili sin carne zpět

Ingredience:
střední/menší lilek1 ksjarní cibulka3 ksčesnek2 stroužky
krájená rajčata1 plechovka (400g)červené fazole1 plechovka (400g)kukuřice1 malá plechovka (150g)
vývar250 mlsměs koření chili con carne1 lžícemletý římský kmín (lze vynechat)1/4 lžičky
hořká čokoláda (min 70%)20 gsůl dle chutiolej2 lžíce
chilli dle chuti
Dokončení:
čerstvý koriandr dle chutistrouhaný cheddar dle chutiavokádo (1/4 na porci) dle chuti
střední/menší lilek 1 ks, jarní cibulka 3 ks, česnek 2 stroužky, krájená rajčata 1 plechovka (400g), červené fazole 1 plechovka (400g), kukuřice 1 malá plechovka (150g), vývar 250 ml, směs koření chili con carne 1 lžíce, mletý římský kmín (lze vynechat) 1/4 lžičky, hořká čokoláda (min 70%) 20 g, sůl dle chuti, olej 2 lžíce, chilli dle chuti, čerstvý koriandr dle chuti, strouhaný cheddar dle chuti, avokádo (1/4 na porci) dle chuti

Příprava

Chili sin carne je tak dobré, že si na maso nikdo ani nevzpomene! Navíc je jeho příprava extra rychlá. Nakonec je nejlepší posypat jídlo strouhaným cheddarem, plátky avokáda a koriandrem. Určitě tuhle tečku nakonec nevynechejte! 

Chili sin carne je super jako jídlo do krabičky s sebou do práce. Kvůli tomu používám fazole i kukuřici z plechovky a mix koření, vařím ho většinou večer po práci a tak je to rychlovka se vším všudy. V chili mám ráda výraznou chuť římského kmínu a ještě trochu ho přidávám, ale není to nutné.   

Čokoláda se sice u chili často uvádí jako speciální či tajná ingredience, ale myslím, že vůbec není tajná a prostě tam patří. Dodá jídlu nejen barvu, ale i konzistenci a skvělou chuť. Důležité je, použít minimálně 70% čokoládu.

Lilek pokrájejte na kostičky o hraně přibližně 1,5 cm. U takhle malého lilku nemusíte dužinu solit a nechat vypotit, nebude hořký. Lilek začněte opékat na troše oleje na pánvi. Oleje stačí přibližně jedna lžíce rozetřená po celém dnu pánve. Oleje víc nedávejte, protože lilek vypije tolik oleje, kolik mu dáte a jídlo by pak bylo moc mastné. Lilek opékejte do měkka, přibližně 10 minut. Po opečení dejte lilek stranou do misky.

Na pánev přidejte lžíci oleje a začněte opékat jarní cibulku pokrájenou na kolečka. Přidejte lžíci koření (podle chuti navíc i římský kmín), jemně posekaný česnek, promíchejte a přilijte vývar. Přidejte i sekaná rajčata, scezené fazole a kukuřici. Do pánve vraťte i opečený lilek, přidejte čokoládu, promíchejte a nechte 10 minut probublávat na mírném plameni.

Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo pro milovníky extra pálivého můžete přidat chilli.

Servírujte s rýží, posypané cheddarem, s plátky avokáda a posypané čerstvým koriandrem.

2019-04-17 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI