Ingredience: | |
oloupané klobouky růžovek | dle potřeby |
větší cibule | 1 ks |
sádlo | dle potřeby |
hladká mouka | 3 lžíce |
sladká a pálivá paprika | 1 lžíce |
drcený kmín | špetka |
majoránka | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
česnek | 3 - 4 stroužky |
vývar | 1,5 l |
sůl | dle chuti |
Dneska recept přímo z lesa. Tuhle polévku určitě spousta z vás zná, dělává se i z hlívy, z které je taky skvělá. Letos rostou růžovky, jak se říká, jako houby po dešti. No, ono to tak vlastně je. Počasí na houby jako dělané. Jsou jich plné lesy. Jenom pozor, nezaměnit za muchomůrku šedivku (i když ta není jedovatá, ale není prý příliš chutná) nebo jinou jedovatou muchomůrku!
Na sádle orestujeme cibuli, vmícháme mouku a upražíme jíšku. Přisypeme papriky, promícháme a zalijeme chladným vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a necháme 15 minut provářet. Pak vhodíme nakrájené houby, kmín, sůl a pepř a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku, pokud máte čerstvou, posekejte ji, a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme už jen posledních 5 minut.
Podrobné info: