Pažitka
Název:

"Hanácké ratatouille" s kuskusem


"Hanácké ratatouille" s kuskusem


Ingredience:
Ingredience:
střední cuketa1 ks
zelená paprika1 ks
červená paprika1 ks
mrkev nastrouhaná na plátky1 ks
cherry rajčata10 ks
velká cibule1 ks
česnek4 stroužky
žampiony150 g
sojová omáčka4 lžíce
italské koření špetka
chilli koření špetka
olivový olej3 lžíce
kešu ořechy hrst
čerstvý koriandr velká hrst
sezamová semínka hrst
strouhaný sýr dle chuti
Kuskus:
kuskus250 g
voda500 ml
olej1 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

V minulém článku jsem ptala o tom, jak za mnou byla moje maminka Lenička na návštěvě v Oslu a dnes bych ráda přidala jeden z receptů, které jsme si vařili. Lenička takové zeleninové směsi vaří už roky. Této říká "hanácká" prý proto, že narozdíl od té francouzské, kde se každá zelenina dělá zvlášť a různě dlouhou dobu, tady je to všechno tak nějak naházené od oka (i když taky postupně) a hlavně se to celé vaří a dusí až úplně doměkka. A hlavně je do toho dá dát skoro cokoliv. Asi není třeba k tomu dodávat cokoliv jiného, tady je recept, jaký jsme "vymyslely" včera.

Nejdřív si nakrájejte všechny ingredience. Cibuli a česnek na malé kousky, papriku na plátky, mrkev nastrouhejte na plátky "loupačem" na brambory atd.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm na pár minut zezlátnout cibuli. Přidejte sojovou omáčku. Poté postupně přidejte cuketu, papriku a žampiony a rajčata každou ingredienci duste pár minut. Meztím si v malém hrnečku nasucho opražte sezmanová semínka a podle návodu na obalu připravte kuskus (většinou stačí na množství kuskusu přidat jednou tolik vařící vody, trochu osolit a zakápnout olejem a nechat pár minut pod pokličkou.

Když je celá směs už dostatečně podušená, přidejte koření, česnek, mrkev, kešu a koriandr.

Směs můžete s kuskusem buď smíchat dohromady a nebo podávat zvlášť. Na závěr posypte sezamovými semínky a strouhaným sýrem.

TIP
- můžete přidat opravdu všelijakou zeleninu. Lenička do takových směsí ráda přidává třeba lilek. Dobrá by určitě byla i na kousky nakrájená brokolice. Rajčata se tam hodí proto, že směs krásně zahustí.
- I s kořením se dá experimentovat, ale vesměs všechna typicky italská koření se hodí asi nejvíc.
- A vlastně, je to "směs", tak experientujte. I s přílohama. Rýže, pohanka, bulgur, brambory, těstoviny. Co chcete. (doufám, že nezním jako Babica)

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Tereza Sehnalová

    zavřít okno