Pažitka
Název:

"Kinder mléčný řez" bez lepku

bezlepkový recept


"Kinder mléčný řez" bez lepku


Ingredience:
Piškot:
vejce3 ks
kakaový prášek2 lžíce
solamyl (není nutné)1 lžička
rýžová mouka (není nutné)1 lžíce
panela (med, cukr, nebo jiné sladidlo)2 lžíce
sůl špetka
Krém:
měkký tvaroh v papíru1 ks (250g)
bílý jogurtcca 2 lžíce
smetana ke šlehánícca 30 ml
med (jiné sladidlo dle chuti)5 lžic
Postup přípravy:

Můj syn miluje sladkosti, asi jako každé dítě. U babičky nedávno poznal novou lahůdku, kterou tam od té doby vždy hledá. Chtěla jsem mu udělat radost, ale zároveň zajistit určitou výživovou úroveň této sladkosti, abychom mohli být oba spokojeni, tak jsem se pustila do svojí domácí verze této piškotové pochoutky proložené tvarohovým krémem známé pod názvem "Kinder mléčný řez".

Pro inspiraci jsem na internetu projížděla již existující recepty, abych věděla jak nejlépe na kakaový piškot. Nakonec jsem se inspirovala receptem na tento Fintess mléčný řez bez cukru a mouky, který jsem si trochu upravila dle sebe (a momentálních surovinových možností, které jsem mela doma).

Vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s panelou (nebo jiným sladidlem) do tuhé hmoty. Přidáme kakao, solamyl a rýžovou mouku. V jiné míse vyšleháme z bílků sníh se špetkou soli. Ten opatrně (ideálně špachtličkou) vmícháme do hmoty ze žloutků. Takto připravené těsto vlijeme do připraveného pekáčku vystlaného pečícím papírem. Já jsem použila keramický pekáč o velikosti asi 15 x 20 cm, ale doporučuji použít o malinko větší, pokud chcete mít tenčí piškot.

Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 200 stupňů a pečeme přibližně 10 - 12 minut. Že je piškot hotový, poznáme, když do něj píchneme špejlí a neulpí na ní žádné těsto. Hotový piškot necháme vychladnout.

Zatímco nám chladne piškot, vyšleháme si v míse tvaroh s medem a bílým jogurtem a postupně zašleháváme smetanu. Smetany přidáme jen takové množství, aby vznikl tužší krém bez hrudek, který se bude dobře nanášet na piškot. Neměl by v žádném případě téct, jinak se nám ho nepodaří dobře navrstvit na piškot. Smetany není nutné použít celé předepsané množství.

Vychladlý piškot oddělíme od pečícího papíru a rozdělíme na poloviny. Radím umístit si spodní piškot na nový pečící papír, abychom ho pak mohli přesunout lépe do lednice či nádoby, ve které ho budeme chladit. Na jednu polovinu piškotu naneseme krém asi v půlcentimetrové vrstvě a přiklopíme druhou půlkou piškotu. Nemusíme se děsit, pokud je krém trochu neposlušný a lehce utíká z piškotu. Pokud se stane, že nám krém uteče z piškotu, po vychlazení a ztuhnutí jen setřeme a uhladíme. 

Chladíme v lednici ideálně přes noc.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno